Keresés
-18O
Győr
2020.10.25., vasárnap (Blanka, Bianka)
  • Főoldal
  • Hírek
  • Helyi
  • Győri különlegesség: személyre szabott kerékpárokat készít a C12 - interjú

Győri különlegesség: személyre szabott kerékpárokat készít a C12 - interjú

Gyurina Zsolt- 2017.02.21. 10:53
13270
Párját ritkítja a győri vállalkozás, az országban összesen két-három hasonló található. Kovács Tibor tulajdonos a karbon mindenhatóságáról és győri kerékpárosélet helyzetéről is beszélt az Off Médiának

Kis, néhány embert foglalkoztató vállalkozás a C12, azt is mondhatnánk divatos szóval, hogy kézműves. Kezdők mellett országúti és triatlonos amatőrök és profik rendelnek tőlük személyre szabott kerékpárt, de olykor külföldről is felkeresik a győri céget. Sorozatunkban a város különleges kis manufaktúráit mutatjuk be.

Off Média: Miért C12?

Kovács Tibor: Ez a  karbon vegyjele és a tömegszáma.

Off Média: Hogyan kezdődött?

Kovács Tibor: Távol-keleti kapcsolataim voltak, így ott kerestem beszállítókat, és jó minőséget ott találtam. Jelenleg körülbelül öt-hat beszállítóval állunk kapcsolatba, tőlük vesszük a vázakat, kerekeket, alkatrészeket, nyeregcsöveket, kormányt. A karbon alkatrészek gyártása Európában nagyjából megszűnt, mert túl drága a munkaerő, és a szorgos kínai, tajvani kezek olcsóbban képesek ezt előállítani - már magas színvonalon.


Off Média: Tehát a kulcsszó a karbon.

Kovács Tibor: Jóval könnyebb és strapabíróbb, mint az alumínium. Mára a versenyzők mind karbonvázas kerékpárt használnak. Voltak mellékszálak, magnéziumváz, titánváz - de kiderült,  hogy összességében a karbonnal a legjobb dolgozni. A magnéziumváz például könnyen megmunkálható, de könnyen korrodálódik. A titánvázak nagyon könnyűek, de nehezen megmunkálhatóak. A karbonváz amikor kell, akkor rugalmas, a hajtásirányban pedig, például merev. A Tour de France-on mindenki karbont használ, még a kerekek, a kiegészítők, de még a kormány vagy a fékváltó is karbon. Szinte minden, persze a gumi kivételével.

Off Média: Mennyire egyedülálló az országban a C12 vállalkozása?

Kovács Tibor: Egyedi kerékpárokat, úgy tudom, még két vállalkozás készít idehaza. Nálunk nem konfekciókerékpárok gyártása folyik, hanem egyedi kerékpárok készítése. Nem az van, hogy bejön ide az érdeklődő, és kitolja a neki megfelelő bringát, hanem rendelésre készítjük el a személyre szabott kétkerekűt. Vannak alapanyagaink, többféle darabszámban tartunk többféle vázméretet, az emberek magasságához mérten. Ha megvan a modell és a váz, akkor lehet kiválasztani a rá kerülő alkatrészeket, kereket, nyerget, kormányt, váltót, minden egyes alkatrészt különt. A szín, a gumi, a nyereg, minden választható. Utólag így már nem kell semmilyen alkatrészt cserélni, mert tökéletesen rá szabott modellt kap a vásárló.

Off Média: Nincs két egyforma bringa?

Kovács Tibor: Nincs.

Off Média: Mennyi idő egy kerékpár összerakása?

Kovács Tibor: A váz és a kerék érkezik messziről, ha rendelni kell, akkor két és fél hét alatt érkezik meg hozzánk, ha készleten van, akkor a megrendeléstől számítva három-négy nap alatt megvan a bringa, festéssel, mindennel. Egyedi igények esetén, például extra gumi vagy kormány kell, felmehet nyolc-tíz napra.


Off Média: Mennyire kerül egy C12-es gép?

Kovács Tibor: Az árak százhúszezertől kezdődnek, a legdrágább gép kettőmillió körül van. Az elméleti határ ötmillió forint. Azt szoktam mondani, hogy egymillió-egymillió kétszázezer körül van a határ, onnéttól már csak az alkatrész márka extra felárát fizetjük meg.

Off Média: Külföldről is jönnek érdeklődők?

Kovács Tibor: Főleg magyarországi a piac. Magyar mezőnyben mind az országúti, mind a triatlonosok között vannak olyanok, akik a mi bringáinkat használják, országos bajnokok, helyezettek egyaránt. Legnagyobb névként Farkas Erikát említeném, aki a triatlon hosszútávú országos bajnokságot az általunk készített kerékpárral nyerte meg. Makács Gábor szintén többszörös első helyezett hegyi- és országúti versenyző, vele négy éve vagyunk kapcsolatban, Gábor már a harmadik C12-kerékpárját koptatja.


Off Média: Kik jelentik a vásárlói kört?

Kovács Tibor: Amatőrök és versenyzők, országúti és triatlon bringákat keresők. A kezdőknek 120 ezer alu és karbonos, a teljesen karbonos változat háromszázezertől indul felfelé. Leginkább az a jó, ha személyesen jön a vásárló, hiszen számtalan beállítást végzünk, de olykor megoldható, hogy távolról beszéljük meg a dolgokat. Szlovákia, Ausztria jelenti a külföldi piacot. Évente ötven-hetven bringát rakunk össze. A matricázást is mi készítjük. A három nagy alkatrészgyártó - Shimano, Sram, Campagnolo - összes szettje elérhető nálunk, azokat használjuk.

Off Média: Milyen a győri kerékpárosélet?

Kovács Tibor: Lehetne jobb. A kerékpáros utak sem a legjobbak, Pannonhalma és a Sokorói-dombság kínálja a legjobb terepet. Két helyi versenyt említenék, a Pannonhalma prológ, és a Peppe időfutam, ezeken kétszázötvenen indulnak, abból nagyjából száz-százötven a győri, de ebben már a kosaras bringás anyuka is. A Peppe és a Gyac említhető számottevő kerékpáros klubként. Azt reméljük, hogy a C12 logója egyre több kerékpáron lesz majd látható.

Hozzászólások