Keresés
-18O
Győr
2021.01.20., szerda (Fábián, Sebestyén)

Határozott városházi kijelentés: "Nem lesz beépítve a Kiserdő!"

Gyurina Zsolt- 2017.07.07. 12:23
3439
Újra felröppentek olyan hírek, társasházi lakások kerülnének a marcalvárosiak szeretett erdejének a helyére. Az OFF média érdeklődésére a hír cáfolatával találkoztunk, több szinten.
Ma éppen az eufémizmussal a legnagyobb közösségi oldalként aposztrofált Facebookon jelent meg egy bejegyzés, miszerint meg kell védeni Marcalváros kedvelt zöldterületét, a Kiserdőt. Merthogy a fák kivágását tervezi az önkormányzat, vállalkozók társasházakkal építik tele, eltűnik a zöld. Korábban a Kisalföld adott hírt egy ehhez kapcsolódó lakossági megmozdulásról, amikor a beépítés ellen tiltakoztak a környéken lakók. A város korábbi rendezési tervében pedig ezt a területet újonnan beépítésre szánt területként tüntették fel.

Tény, hogy az erdő szélén, az Apor iskolától egy kicsivel messzebb, a Mécs László utcánál már több emeletnyi áll egy új építésű társasházból, a Harmónia Házból, amelynek, a kirakott molinók szerint a Sza-Bi Qualit nevű cég a kivitelezője. A Kiserdő szélén lakók pedig elmondták nekünk, hogy betonozott karók jelentek meg a Katód utca-Winter Ernő utca környékén, a területen rendszeresen kivágják a cserjéket, ők ezért attól tartanak, mindezek egy leendő építkezés előjelei.

Forrás:Google Maps
Ezek a zöldet, fákat szerető győriek félelmei. Viszont az OFF média a hír cáfolatával találkozott. Rózsavölgyi László, Marcalváros önkormányzati képviselője megkeresésünkre némileg feldúltan reagált:

"Nem lesz beépítve a Kiserdő, határozottan leszögezem... A Kiserdő kincs, minden megteszünk, hogy megóvjuk."

"Nem lesz beépítve a Kiserdő, határozottan leszögezem, többször elmondtam már - nyilatkozta Rózsavölgyi László. - Győr város múlt pénteki közgyűlésén is elhangzott, a Győrplusz TV felvételén bárki ellenőrizheti: többek között Borkai Zsolt polgármester úr is határozottan kijelentette, hogy nem lesz beépítve a Kiserdő. Semennyire sem. Én is arrafelé lakom, nap mint nap járok a Kiserdő környékén a családommal, használom a futópályát, személy szerint én sem szeretném, ha az erdő beépülne. Látom, tudom, hogy milyen sokat jelent a Kiserdő a környéken élőknek. Rémhíreket lehet terjeszteni, a közösségi oldalakra ki lehet tenni olyan szövegeket, hogy irtják a fákat, csak éppen ebből semmi sem igaz, ez, ismétlem, rémhírterjesztés. Mindenki kérek, hogy ne dőljön be ezeknek. A Kiserdő kincs, minden megteszünk, hogy megóvjuk."

A július 30-i közgyűlésen Révi Zsolt főépítész előterjesztésére valóban településszerkezeti tervmódosításokat hagytak jóvá a győri városatyák (a mellékletek között mi egyedül egy apró korrekciót láttunk a környéken, hatalmas építkezéseknek nyomát sem). A GyőrPlusz tudósításában is elhangzik:

"Településszerkezeti tervmódosítások szerepelnek elsőként a napirenden. Az Apor-iskola melletti kiserdő területével kapcsolatban érkezik elsőként Glázer Tímeától (DK) hozzászólás, mire Borkai Zsolt polgármester (Fidesz-KDNP) leszögezi: nincs veszélyben a terület."


A TV híradójában ugyancsak szerepel, hogy: "Mind Borkai Zsolt polgármester, mind Révi Zsolt főépítész megerősítette, hogy sem a Püspökerdő, sem a Kiserdő nem épül be" (2.25-től hallható az említett mondat).


A Kiserdő Katód utcai részénél feltűnt, bebetonozott oszlopokról pedig azt az információt kaptuk, hogy a közeli Baumaxnál folyó építkezéssel összefüggésben mérték fel a terepet, de AZON A RÉSZEN SEM LESZ SEMMILYEN ÉPÍTKEZÉS.

Bízunk benne, hogy ennyi határozott kijelentés azt jelenti, a marcalvárosiak - és a győriek - ezek után sokáig élvezhetik még a Kiserdő zöldjét, csendjét, nyugalmát, jó levegőjét.


Hozzászólások