Keresés
-18O
Győr
2020.09.21., hétfő (Máté, Mirella)
  • Főoldal
  • Hírek
  • Helyi
  • Kész a világban egyedülálló, zöld körforgalom a győri nevezetességekkel - fotók, videó

Kész a világban egyedülálló, zöld körforgalom a győri nevezetességekkel - fotók, videó

Gyurina Zsolt- 2017.07.19. 10:45
13230
A Radnóti Miklós - Erkel Ferenc - Kiss Ernő - Stromfeld utcák végződésében lévő körforgalom 10 millió forintból újult meg.
Az App Kft. nevű győri cég zöldtetők készítésével foglalkozik, világszerte vannak munkáik, megrendeléseik.

"Amikor készül egy épület, akkor a természettől elvesszük azt a darabkát, amire építkezni szeretnénk. Mikor az épület tetejére visszavarázsoljuk a zöld természetet, amit önkényesen elvettünk a terepszinten tőle, akkor beszélünk zöldtetőkről.  Felkértek bennünket a Radnóti-Erkel-Kiss-Stromfeld utcák végződésében lévő körforgalom megtervezésére és kivitelezésére - írja Facebook bejegyzésében Csizmadia Péter, a cég arcaként. - Mivel a cégben mindenkinek a zöld színre dobban a szíve és ezt szerettük volna megmutatni, elvállaltuk a kihívást."
Csányi Bence építész kollégánk készített egy szép tervet és nagyon ötletgazdagon összehozta a körforgalmat a zöldtetőkkel oly módon, hogy Győr fontos sziluettjei mellé betervezett egy-két épülettömböt, aminek növények lesznek a tetején.

KÉPEK A KÖRFORGALOMRÓL, CSÁNYI BENCE ÉPÍTÉSZ-TERVEZŐVEL (FOTÓK: OFF MÉDIA)

A tervező az OFF médiának részletesen ismertette elképzeléseit.

"Eredetileg jövőre lett volna kész, de aztán kaptunk egy felkérést, hogy az Európai Ifjúsági Olimpia miatt idén is elkészülhet - kezd bele az ismertetésbe a körforgalom tervezője, Csányi Bence. - Tisztában voltam vele, hogy a körforgalomba behajtó gépjárművek vezetőinek, a motorosoknak nincs túl sok idejük nézelődni, ezért inkább csak jelzésszerűen, sziluettekben jelenítettem meg Győr öt nevezetességét. Közülük is kiemelten a színházat, annak bezöldített tetejével."

A körforgalomban láthatók lesznek a Székesegyház, a Püspökvár, a Győri Nemzeti Színház, a Loyolai Szent Ignác templom és a várfal megmaradt részei. Az épületek többsége sziluettként rajzolódik ki, míg a Nemzeti Színház makettje zöldtetőt kapott.

"Különösen Svájcban Németországban, Ausztriában nagyon népszerűek a zöldtetők - mondja Csányi Bence. - Az urbanizáció sokat elvesz a természettől, a zöldtetők egy kicsit ebből visszaadhatnak."

Azért, hogy a Radnóti utca végébe épült körforgalom mindig zöld maradhasson, automata öntözőrendszert is beépített a cég.

A LÁTVÁNYTERV:

"Nekem, mint szívvel-lélekkel győrinek van egy-két utópisztikusnak tűnő elképzelésem arról, hogy hogyan tehetnénk még szebbé csodálatos városunkat - meséli tovább oldalán lelkesen Csizmadia Péter. - Az egyik legnagyobb álmom pedig hogy a győri színház síugrósánc szerű tetejére fákat és bokrokat telepítsünk ezzel koronázva meg a kultúrának ezt az épületét turista látványossággá téve azt."

A világban is egyedinek számító körforgalom megépítése 10 millió forintba kerül. Szerda délben már csak egy-két apró munka volt hátra, gyakorlatilag kész a mű, a százszázalékos állapotot csütörtök reggelre ígérte az építtető.

Hozzászólások