Keresés
-18O
Győr
2021.01.18., hétfő (Piroska)

Készen vannak az új győri híd látványtervei

Offmedia- 2016.11.14. 10:08
1510
Várhatóan 2018-ra építik meg a Mosoni-Duna felett átívelő új győri hidat –közölte a Kisalföld.

Forrás:Kisalföld

A várost keleti irányból elkerülő főút második ütemének építése már szinte révbe ért, ami a győrszentiváni Vonal út és Gönyű közelében az 1-es főút között fog kapcsolatot biztosítani. A 3,8 km hosszú útszakaszt jó eséllyel még idén birtokba vehetik az autósok - az első szakaszt tavaly szeptemberben adták át a forgalomnak -, miközben az új főút utolsó, 5,2 km-es szakaszának kivitelezésére kiírt közbeszerzési eljárás értékelése folyamatban van – írja a lap.

A befejezésekre jó esély van, hiszen az új főutat a kormány nemcsak a városnak, de az Audinak is megígérte. Egyes meglátások szerint a gyárnak az első két szakasz volt igazán fontos, azonban a harmadik etap befejezése is előnyös lenne a konszernnek, hiszen Szlovákiába biztosítana korszerű közlekedést, és mint tudjuk a vállalatnak Pozsonyban is működik egy jelentős üzeme.

Figyelnek a kerékpárosokra

A Vámosszabadiig vezető, 5,2 km-es harmadik szakasz kivitelezéséhez szükség lesz egy Mosoni-Dunán átívelő új hídra. "A tervezett híd teljes hossza 395 méter. A meder bal és jobb oldalán egyaránt ártéri hidakat kell építeni. A mederhíd `kosárfüles´ ívhíd lesz"mondta a lapnak Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) kommunikációs igazgatója.

Forrás:Kisalföld

Az új hídon kerékpárutat is kiépítenek, így szóba jöhet az is, hogy a jövőben az 1-es főutat összekapcsolják Bácsával és az Ipari Parkkal. Díszvilágítást szintén kapna a híd, a lap szerint a győri Jedlik Ányos hídhoz hasonló színes fényeket terveznek a műtárgyra.

A második híd tíz éven belül

"A tervek szerint a teljes, 13,4 km hosszú keleti elkerülőt 2018-ban adjuk át a forgalomnak. Sikeres közbeszerzés esetén, 2017 elején indulhat a harmadik ütem kivitelezése. 1994-ben fejeződött be a Győrt déli irányból elkerülő M1-es autópálya építése 23,7 km hosszan. Így az elmúlt két évtizedben a keleti elkerülő a legjelentősebb állami útépítés a kisalföldi megyeszékhelyen, egyúttal parlamenti választókörzetemben" - értékelt a Kisalföldnek Simon Róbert Balázs, Győr egyik országgyűlési képviselője.

Hozzátette: "ritka még a Győrhöz hasonló nagyságú, erős gazdaságú városok életében is, hogy tíz éven belül két új, jelentős híd épüljön a településen".

Az új győri hír tervei hasonlítanak a tíz éve épült dunaújvárosi Duna hídhoz, amit a Pont-TERV Zrt. tervezett alvállalkozóként. Szintén ennek a mérnöki irodának a munkatársai dolgoztak a Mosoni-Duna felett átívelő új győri híd tervezésében is.


(Kisalföld)

Hozzászólások