Keresés
-18O
Győr
2019.05.22., szerda (Júlia, Rita)

Kezdődik az őszi lomtalanítás Győrben

Offmedia- 2016.09.16. 09:41
3302
A városlakók most ősszel is búcsút vehetnek a felesleges limlomjaiktól. Egyelőre három helyszín (Adyváros, Győr-Ménfőcsanak, Gyirmót) biztos, két időpontot már megnevezett a GYHG Nonprofit Kft. Az első fordulót Gyirmóton tartják szombaton - tájékoztat a Kisalföld online.

Illusztráció
Forrás:Getty/iStock

A lomtalanítás menete

A régi módszer szerinti lomtalanítás, már 2010 óta megszűnt Győrben. A sokat vitatott eljárás szerint, évente egyszer házhoz jött a kukásautó és elszállította a lakók által kirakott holmikat. Mondanunk sem kell, hogy ez rengeteg negatívumot hordozott magában, például azt, hogy a közterületek jelentősen szennyezve voltak, valamint nemegyszer kaotikus állapotok uralkodtak egy-egy lerakodóhely mellett... 

A városban felállított negyvenhárom hulladékudvar nem tudta teljes mértékben helyettesíteni a lomtalanítást. Ezért a városvezetést újragondolva a szanálás menetét, a nagyobb városrészekben a kijelölt helyeken, egy-egy szombati nap alkalmával adhatják le a kacatokat. Kezdetben térítésmentesen adhatták le a lomokat azok, akik a szemétdíj rendezését számlával tudták bizonyítani. 

A társasházban lakóktól lakcímkártyát vagy Győr-kártyát is elfogadnak, hiszen a lakóközösség közösen rendezi a számlákat, ezért egyéni számla nem elérhető. A városrészenkénti lomtalanítási akció nyitva tartása jelenleg nyolc óra, igaz, a GYHG Nonprofit Kft. már tavaszi és őszi fordulót is szervez - informál a Kisalföld.


Veszélyes hulladék leadása nem lehetséges

Az idei lomtalanítás most szombaton Gyirmóton kezdődik reggel nyolc órakor - tudtuk meg a hírportáltól.  "Szabó Jenő önkormányzati képviselő kérésére és támogatásával a háztartásokban felhalmozódott lom jellegű hulladékok lerakására gyűjtőpontot helyezünk el a Zúgó park murvás parkolójában délután négy óráig. A hulladékok átvételére kizárólag a gyűjtőhelyen van lehetőség. Elektronikai, fém, műanyag hulladékot, nyesedéket, építési törmeléket, csomagolóanyagokat, bútorokat, berendezési tárgyakat várunk a környékbeliektől. Veszélyes hulladékot nem tudunk fogadni. Utóbbiakat az állandó helyszíneken működő hulladékudvarokba kell szállítani" - közölte Ozsvárt Tamás, a Győr-Szol kommunikációs csoportvezetője a lappal.

Mikor, melyik városrészekben lesz a lomtalanítás?

Az egyelőre még kérdéses, hogy az egynapos lomtalanítási akció, mikor indul az egyes városrészekbe: "Tavasszal azt tapasztaltuk, hogy kevesebb holmit dobtak ki az ügyfelek, mint a korábbi években. Ennek megfelelően több önkormányzati képviselő jelezte, hogy az évi egy kihelyezett hulladékudvart elegendőnek tartja. Ami biztos, hogy a következő helyszín szeptember 24-én 8 és 16 óra között lesz Ménfőcsanakon, a vasútállomás melletti rakodótéren, a LAVILL telephelyével szemben. A helyszín Koroncói út felől közelíthető meg. Adyvárosban szintén biztos, hogy az elkövetkező hetekben lesz lehetőség a lim-lom szervezett gyűjtésére. Természetesen amint kiderül a többi városrész esetleges őszi időpontja, azonnal tájékoztatjuk a lakókat" - tette hozzá Ozsvárt Tamás.

Meg kell említeni még azt is, hogy a hulladékgyűjtés a rendőrség és a közterület felügyelet fokozott biztosítása mellet zajlik, tehát nem igazán lehet túlzásba vinni a gyűjtögetést. A Kisalföld úgy tudja, az egy napig tartó lomtalanítási akció ára 80-100 ezer forint. 

Forrás: Kisalföld online

Hozzászólások