Keresés
-18O
Győr
2020.08.07., péntek (Ibolya)

Londonban a világ előtt méretik meg a győri egyetemisták csapata

Offmedia- 2017.05.16. 11:22
821
A SZEnergy energiatakarékos autója jó esélyekkel indul a Shell Eco-maratonon.
A Mobilis épületében mutatták be újonnan épített elektromos autójukat a Széchenyi István Egyetem diákjai. A 13 büszke hallgató csapata, a SZEnergy május 25. és 28. között Londonban versenyez, a Shell Eco-maratonon. A mostani viadalon 28 ország - Európából és más földrészekről - 178 középiskolai és egyetemi diákegyüttese vesz részt, a cél, hogy kiderüljön, melyikük járműve tudja megtenni a legnagyobb távolságot a legkevesebb üzemanyaggal.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy három magyarországi oktatási intézmény csapata vesz részt a londoni viadalon, a győriek mellett a debreceni Műszaki Egyetem és a kecskeméti Kandó Kálmán Szakközépiskola.

A SZEnergy Team a Széchenyi István Egyetem oktatóiból és hallgatóiból álló lelkes csapata, melyet a Közúti és Vasúti Járművek Tanszék alternatív energiaforrásokat kutató törekvései hívtak életre. Céljuk, hogy az alternatív energiával hajtott elektromos járművek hatékonyságát fejlesszék és a technológia életképességét bizonyítsák.

Az általuk fejlesztett járművek a Shell Eco-marathon Europe elnevezésű európai szintű energiatakarékossági versenyen bizonyítanak 2008 óta.

Pusztai Zoltán, a SZEnergy egyik csapatvezetője elmondta: "Tavaly óta a mezőny összetétele és a többi autó is jelentős változáson ment keresztül. Minden évben módosítanak a szabályokon, emiatt nekünk is teljesen át kellett építeni az egy évvel ezelőtti autót. Bízunk abban, hogy idén is felállhatunk a dobogóra, a de a változtatások miatt nehéz előre jósolni."

A csapat saját telemetriai rendszer fejlesztett ki, amivel körülbelül 80 paramétert tudnak megfigyelni a futam során, így egy pályára optimalizált motorral és akkumulátor pakkal tudnak versenyezni. A verseny a Queen Elizabeth Olimpiai Parkban lesz, amelyben erre az időre három tematikus zónát alakítanak ki, ahol a diákok, vállalkozók és az iparág vezetői találkoznak, hogy megtalálják az utat az alacsonyabb széndioxid-kibocsátású jövő felé.

A SZEnergy eddig a különböző versenyeken három első és egy második díjat hozott el Győrbe, illetve tavalyelőtt Rotterdamban lett bronzérmes, tavaly pedig Londonban.

Hozzászólások