Keresés
9O
Győr
2018.11.13., kedd (Szilvia)

Mártírokra emlékeztek Győrött

MTI- 2016.07.04. 10:11
213
Gyászmegemlékezést tartottak 2016. július 3-án Győrött, a győri zsidók elhurcolásának 72. évfordulóján, amelyen Dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára is részt vett.

Dr. Latorcai Csaba emlékező beszédét a munkaszolgálatban elhunyt költő, Radnóti Miklós soraival nyitotta, majd a győri zsidóság történetéből emelt ki néhány szemelvényt.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország Kormánya számára erkölcsi kötelesség, hogy méltó módon állítsunk emléket a holokauszt ideje alatt ártatlanul, embertelen körülmények között elpusztult áldozatoknak, elősegítve a nemzeti összetartozást, illetve a társadalmi megbékélés folyamatát. Magyarországon a zsidó kultúra és közösség aktív és erős, amelynek egyik ékes példája a Győri Zsidó Hitközség által végzett tevékeny és szorgalmas munka. Ennek szellemében került kialakításra a győri zsidóság történetét bemutató Regionális Zsidó Kulturális Oktatási Központ a volt Izraelita Menház épületében, amelynek megvalósulásához a Kormány anyagi támogatást is nyújtott.    

A helyettes államtitkár kiemelte, hogy folytatni kell a honi zsidó kultúra és közösségek megerősítésére, népszerűsítésére irányuló erőfeszítéseinket, ugyanis a zsidóság a magyar történelemnek, társadalomnak és kultúrának egy olyan szegmensét képezi, amely nélkül hazánk integritását elveszítené.
Latorcai Csaba megköszönte a Győri Zsidó Hitközségnek a mártírokra történő méltó megemlékezés érdekében végzett áldozatos munkáját, és bíztatta őket annak folytatására.

MTI - OS

Kiadó: Miniszterelnökség
Nyitókép: Pixabay-illusztráció

Hozzászólások