Keresés
-18O
Győr
2019.05.20., hétfő (Bernát, Felícia)

Mennyibe fáj a kutyasétáltatás póráz nélkül?

Erdélyi József Attila- 2016.10.05. 11:33
4227
Budapesten akár kétszázezer forintos bírságot is kaphatnak azok a kutyatulajdonosok, akik póráz nélkül sétáltatják a kedvencüket. Nézzük, hogy Győrben, hogyan szabályozzák a kutyasétáltatást...

Forrás:Getty/iStock

Közösségi együttélés rendelete:

Még a felelősségteljes polgárok közül sem tudja mindenki, hogy bizony az önkormányzatok külön rendeletben foglalkoznak arról, hogy milyen szabályok vonatkoznak a "közösségi együttélésre".

A rendelet áthágása súlyos következményekkel is járhat, akár több százezer forintos büntetést is fizethetünk azért, ha póráz nélkül sétáltatjuk a kutyánkat. Budapesten például a IX. kerületben kétszázezer forintos büntetés jár.

A rendeletet egyébként azért is nagyon nehéz betartani, mert néhány kutyafuttató nem elég a nagyobb termetű kutyáknak, akik több mozgást igényelnek. Az intézkedésre viszont szükség van, mert sok a felelőtlen sétáltató, akik nincsenek tekintettel mások biztonságára.

A gazdik kötelezettségei közé tartozik az is, hogy minden négy hónapnál idősebb kutyát chipeltetni kell. Ezt az apró szerkezetet az állatorvos ülteti be. Ez tudjuk, hogy azért fontos, mert az évente kötelező veszettség elleni oltást csak azok a kutyák kapják meg, akik már rendelkeznek chippel. A chipeket a járási állat-egészségügyi hatóság, illetve a jegyző ellenőrizheti, és amennyiben hiányzik, akkor bírságot szabhatnak ki...

Szép kis bírságot kaphatunk akkor is, ha kutyánkat nem a megfelelő helyre visszük fürdeni...

Póráz nélkül Győrben

A Győri Polgármesteri Hivatalhoz fordultunk azzal a kérdéssel, hogy városunkban a helyi rendeletek, hogyan szankcionálják a póráz nélküli kutyasétáltatást, illetve milyen büntetésre számíthat az, aki figyelmen kívül hagyja ezeket.

A választ Dr. Horváth Tamástól, a Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Hatósági Főosztály - Igazgatási Osztály vezetőjétől kaptuk meg, aki kérdésünkre az alábbi tájékoztatást adta:

A kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet 17. § (1) bekezdése szerint:
„(1) Belterület közterületén - kivéve az ebek futtatására kijelölt területet - ebet csak pórázon lehet vezetni. Közterületen ebet csak olyan személy vezethet, aki az eb irányítására, kezelésére és féken tartására képes.”

Tehát, a kormány úgy rendelkezett, hogy kedvenceinket csak pórázon vezethetjük közterületen, kivéve a kutyafuttatók területén. Azonban a rendelet azt is kimondja, hogy kutyát csak az sétáltathat, aki képes megfékezni...

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése az állatok tartásáról szóló 24/2007. (VII. 10.) rendeletének 5. § (2)-(3) bekezdése szerint:
„(2) Az eb közterületen pórázon tartandó és vezetendő, továbbá a harapós vagy támadó természetű eb szájkosárral ellátandó a közterületen kívül a többlakásos lakóépület udvarán, valamint közös használatú helyiségeiben.
(3) Ebet közterületen póráz nélkül csak az 1. sz. mellékletben kijelölt kutyafuttató területen lehet elengedni.”

A város Önkormányzata kimondja, hogy kutyánkat közterületen pórázon kell tartani, a veszélyesebb ebek esetében, pedig szájkosár is kell. 

Dr. Horváth Tamás arról is tájékoztatott minket:

A helyi rendelet nem szankcionálja a jogszabály megsértését, viszont az a gazda, aki kutyáját a település belterületén felügyelet nélkül bocsátja közterületre, vagy kóborolni hagyja, illetve a természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen - a vadászkutya és a triflakereső kutya kivételével - póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 193. § alapján veszélyeztetés kutyával szabálysértés elkövetése miatt ötezertől - százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Hozzászólások