Keresés
-18O
Győr
2021.02.27., szombat (Ákos, Bátor)
  • Főoldal
  • Hírek
  • Helyi
  • "Nekem az a dolgom, hogy megleljem azt a kicsi rést, amelyen keresztül elősegíthetjük a fejlődést"

"Nekem az a dolgom, hogy megleljem azt a kicsi rést, amelyen keresztül elősegíthetjük a fejlődést"

Offmedia- 2017.11.09. 13:26
3810
Gombás Gabriellának, a Gézengúz Alapítvány Győri Intézete szakmai vezetőjének egyszerre csodás és embert próbáló a munkája. Ha valaki, ő mindent tud a gyerekről.

Gombás Gabriella, a Gézengúz Alapítvány Győri Intézetének szakmai vezetője gyógypedagógusként végzett Budapesten, tanulásban akadályozottak pedagógiája és szomatopedagógia szakon 1996-ban. Kezdetektől a Gézengúz Alapítványnál dolgozik, 1998-ig Budapesten, majd Győrött. Tanulmányait – többek között- posztgraduális oktatás keretében az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Karán rehabilitációs úszásoktatás, majd nyelv-és beszédfejlesztő pedagógus képzésekkel egészítette ki. Terápiás munkájában többek között helyet kap a Neuro-hidroterápia kádas és uszodai formája, a csoportos baba-mama foglalkozások és az egyéni komplex fejlesztések. Több évig oktatta a szomatopedagógia tantárgyat a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karán.

OFF média: Gyerekekkel foglalkozni jó dolog, nem?

Gombás Gabriella: Bizony az, nagy felelősség, sok öröm.

OFF média: Mi a munkája a Gézengúz Alapítványnál?

Gombás Gabriella: Szakmai vezető és terapeuta vagyok, azokkal a gyerekekkel foglalkozom, akiknek mozgásfejlődésében és/vagy értelmi fejlődésében eltérés tapasztalható. (A gyógypedagógiának több ága van: látásfejlesztéssel, hallásfejlesztéssel, mozgásfejlesztéssel foglalkozó szakember - ő a szomatopedagógus - , logopédus, pszichopedagógus, autizmus spektrum, tanulásban, illetve értelmileg akadályozottak pedagógiájával foglalkozók.) A korai intervenció speciális terület, hisz egyszerre több területen is szükséges a beavatkozás. Éppen ezért ez mindig csapatmunka, nálunk a terapeuták alapvégzettségüket tekintve gyógytornászok, különböző szakos gyógypedagógusok. Megnézzük azt, hogy az adott pillanatban mi a vezető tünet, a gyermek, a család igénye; ehhez keressük a megoldást a terápiás ellátás formájában, mennyiségében. A kicsi növekedésével minden változik, az ellátásnak is követnie kell azt.

OFF média: Mi volt az indíttatás, hogy ezen a területen dolgozzon?

Gombás Gabriella: Azt mindig tudtam, hogy a biológiának szerepe lesz a munkámban, később már azt is, hogy az egészségügyben szeretnék dolgozni. A főiskolán az is egyértelmű lett számomra, hogy nem tanár akarok lenni, hanem terapeuta.

OFF média: Hány éves a legidősebb, akit ellátnak?

Gombás Gabriella: Húsz. Egy éves kora óta ismerjük, közben felnőtt, járja az iskoláit és jelenleg utazótanári szerepkörben segítjük a rehabilitációját.

OFF média: Hogyan kerülnek a gyerekek kapcsolatba a Gézengúz Alapítvánnyal?

Gombás Gabriella: Elsősorban szakorvosi diagnózissal, vagy gyermekorvosi, védőnői javaslatra kerülnek hozzánk a gyermekek, preventív vagy terápiás célokkal; a csoportos foglalkozásokon együtt játszanak egészséges társaikkal.

OFF média: Sok ember már akkor zavarba jön, ha egy mozgássérülttel találkozik. Az Alapítványnál ráadásul gyerekekkel foglalkoznak. Hogyan lehet feldolgozni az ebből fakadó feszültséget?

Gombás Gabriella: A korai intervencióban résztvevő családok még nagyon az “elején vannak a történetnek”. Amikorra egy gyermek intézménybe kerül, általában már körvonalazódik, hogy mi várható a gyerek, a család életében. Csecsemőkorban még - szerencsére, nem szerencsére - nem tudjuk pontosan “meddig jutunk”, ez egyben erős motivációt is jelent. Közben elkezdődik a gyászmunka, még akkor is, ha a gyerek “csak” koraszülött, hiszen nem akkor és nem úgy érkezett, ahogy azt várták, más a fejlődés üteme, sok az aggodalom. Igyekszünk olyan környezetet teremteni, hogy tudjunk arról, hogy a családot aktuálisan mi foglalkoztatja, hogy információval, választási lehetőségek felsorakoztatásával segíteni tudjunk az útkeresésükben. A szülők bizonytalanok, hisz sokszor nem vagy kevés információval rendelkeznek. Kérdezni és beszélni kell a helyzetről. Abban a pillanatban, hogy információt adunk és kapunk, sok félelem nevesíthető vagy elengedhető.

OFF média: Ezzel együtt nagyon megterhelő lehet családi drámákkal, egyéni sorscsapásokkal szembesülni.

Gombás Gabriella: Nem is lehet hosszú távon kiégés nélkül egyedül “csinálni”, csak tudatosan odafigyelve a saját mentálhigiénénkre. Csapatban dolgozunk, figyelünk egymásra, a szupervízió is rendszeres.

OFF média: Szóval miért jó gyerekekkel dolgozni?

Gombás Gabriella: Felszabadító érzés. Biztos, hogy sok energiát hoz-visz.

OFF média: Sok korai fejlesztő van Győrben?

Gombás Gabriella: Az egészségügyi ellátás mellett, a sajátos nevelési igényű gyerekeket a pedagógia szakszolgálat látja el. Emellett vannak magánellátók, akik többnyire egy-egy konkrét terápiával “dolgoznak”. Az Alapítványban moduláris ellátás keretében ajánlunk fel egyénre szabott intervenciós programot.

OFF média: Mióta van a Gézengúz Alapítványnál?

Gombás Gabriella: Huszonegy éve.

OFF média: Akkor látott nagy sikersztorikat is.

Gombás Gabriella: Persze. Például, ha egy mozgásában akadályozott kisgyerek a családja segítségével megtanulja, hogy a nehézségeit “megszelídítse” és ne a mozgáskorlátozottság uralja az életét, barátai vannak, képességeinek megfelelően tanul, beépíti az életébe a mozgást, “menedzseli” aktuális egészségügyi problémáit…, az nagy siker. Vagy amikor a kisebbik lányom iskolájában arról beszéltek, hogy a következőkben az empátiáról “tanulnak” majd és arról, hogyan kell érzéseket közvetíteni, azt mondta, hogy “azt neki nem kell elsajátítania, merthogy ide jár a “Gézengúzba” és nálunk már ezt megtanulta”. Amennyiben több hozzánk látogató családtag, önkéntes illetve hallgató így érez, én elégedett vagyok.

OFF média: Huszonegy éve a szakmában van. Hogy látja, nehezebb ma szülőnek lenni?

Gombás Gabriella: Egyértelműen. Nincs minta, sok az elvárás. Sok a minket bombázó információ, amelyeket nagyon nehéz szűrni. Úgy látom nagyon könnyen elbizonytalanodik mindkét szülő, főként az első gyermek esetében; főleg ha van valami “gond”, ami nehezíti az összeszokást a babával: probléma a szülésnél, koraszülés, nehézségek a táplálással…, máris megbillen a szülő-gyerek közötti harmónia.

OFF média: Pontosan mit csinál a szakmai vezető?

Gombás Gabriella: Igyekszik az Alapítvány tudományos munkáját összehangolni hálózaton és intézeten belül és kívül. Emellett a mindennapokban “finomhangol”, igyekszik támogatni a munkatársak egyéni -és teammunkáját, miközben a családok, gyerekek útját egyengetik. Hisz egy gyermek több terápiás ellátásban is részesülhet, egyéni és csoportos formában, szárazföldi vagy vízi színtereken.

OFF média: A gyógyúszás valami nagyszerű dolog?

Gombás Gabriella: Igen, az Alapítványnak két saját innovációja van. Az egyik a Huple® egy speciális  mozgás- és koordinációfejlesztő eszköz, a másik pedig a Neuro-hidroterápia, ami a víz előnyeit használja ki a mozgásfejlesztésben és megalapozza a későbbi úszás, gyógyúszás oktatást. A víz, a vizi terápiák mindig kiemelt szerepet kaptak és kapnak az Alapítvány moduláris ellátásában. A víz előnyös hatásai nagyon jól kiaknázhatók a fejlesztésben, emellett a családoknak, gyerekeknek is nagyon pozitív élmény és személy szerint nekem is nagyon kedves közegem.

OFF média: Azt látom, hogy itt csupa nyugodt, kiegyensúlyozott ember dolgozik.

Gombás Gabriella: Muszáj. Ha én, a “szakember” abban az egy órában, amikor a gyerekkel, családdal  foglalkozom, nem tudok csak rájuk figyelni és támogatóan mellettük lenni, akkor hogyan várhatom el ezt a szülőtől, aki miután hazaviszi a gyermekét, egész nap vele és a testvéreivel van és folyamatosan refrektálnia kell rá? Azt tanultam, hogy ha “nem megy” az adott gyakorlat egy kisgyereknek, akkor próbáljak ki más utat. Ha az sem, akkor mást. Ha az sem, megint mást... Nekem az a dolgom, hogy megleljem azt a kicsi rést, amelyen keresztül elősegíthetjük a fejlődést. Az a feladatom, hogy a szülővel közösen megtaláljuk azt a módszert, körülményt, eszközt, feladatot, amivel előbbre juthatunk. A szülő például azt újságolja: Képzeld el, olyan örömmel és ügyesen dobálja a diót a kosárból! Remek, akkor induljunk ki ebből és játszunk dióval, kosárral, dobálva, bepakolva, hason, nehezített helyzetben…., nem feledve az analitikus szempontokat.

OFF média: Azt érzem, hogy gyakran hatalmas energiákat kell mozgósítani kis eredmény eléréséhez is.

Gombás Gabriella: Igen, valahogy így... Vannak súlyosabb esetek, kis előrelépésekkel és vannak látványosabb gyógyulások. A sérülés meghatározza, hogy kinél milyen “eredmény” várható el. Egy kisgyerek esetében, aki agyvérzés következtében beszédében, mozgásában, értelmében érintett, ha elérjük - nem is képességei felső határát, hanem - azt az állapotot, amelyben ő és családja is elégedett, az siker. Sokszor, ha “egyben marad” a család, az is lehet hatalmas eredmény.

OFF média: Hogyan tudnak figyelni arra, hogy a család egyben maradjon?

Gombás Gabriella: Egy speciális igényű gyermek minden vele foglalkozónak nagy kihívás. Amikor a baba fél évig inkubátorban fekszik sok a félelem, kevés az érintés… Az összecsiszolódásban sokat segíthetnek az anyai testkontaktusra épülő gyakorlatok, a szelíd masszázs amit a szülő végez a gyermekén…. Szerencsére egyre gyakrabban az apák is bevonódnak terápiás helyzetekbe, például vízi színtereken, csoportos tornákon. Emellett pszichológus, szülő-csecsemő konzulens munkatársak állnak a családok rendelkezésére. Alapítványunkban kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy segítsük a szülőket a diagnosztikai és ellátó rendszerek útvesztőjében, az egyéni terápiát ellátó terapeutának fontos feladata, hogy ismerje a család aktuális nehézségeit, örömeit. Összességében azt gondolom, mi annyit tehetünk, hogy a családokkal közösen keressük meg a gyermek fejlődéséhez vezető utak közül azt, amelyik számukra a legelfogadhatóbb és amely azt eredményezi, hogy „játékká, életmóddá váljon a terápia”.

„Ma medünk Gabijozs?”

"Húsz éves pedagógiai tapasztalattal, egy hat és egy kilenc éves fiúval, úgy éreztem, már nem érnek nagy meglepetések a gyermeknevelés terén, amikor megszületett harmadik kisfiúnk, aki meglepetések sora elé állított bennünket. Azt tapasztaltuk, hogy járása ügyetlenebb, beszéde pedig késik a testvéreihez képest. Testsúlya kezdett „lecsúszni ” a percentil táblázatról. Rájöttem, hogy naponta harctérré válhatna az étkezés, ha azt várnám el tőle, ami a nagyobb testvéreinek természetes volt ennyi idős korukban.

Sajátos fejlődésével folyamatos dilemmák elé állított bennünket. Válaszokat kerestünk és egy olyan helyet találtunk ahol bátran feltehettük kérdéseinket. Minden területen támogatást kaptunk, ahol szükséges volt. Másfél éve járunk a győri Gézengúz Alapítványba. Komplex vizsgálatokat követően lehetőséget kaptunk hidroterápiára, csoportos foglalkozásra és egyéni fejlesztésre.

Különleges hangulata van ennek a helynek. Az ott dolgozók minden gesztusukkal azt közvetítik, hogy gyerekünk egyediségében egy csoda és mintát adnak arról, hogyan lehet játékosan, kreatívan, gyógyítóan együtt lenni. Több, mint színvonalas komplex terápia, a kicsik (és családjuk) testi, lelki szellemi igényeit értő (intuitív) együttlét, amiben fejlődik gyerekünk és fejlődünk mi is szülőként.

Heti rendszerességgel járunk Gombás Gabriella gyógypedagógushoz, de kisfiúnk minden reggel azzal a reménnyel ébred, hogy „ma medünk Gabijozs?” s, ahogy a többi szülőtől halljuk, ezzel nincs egyedül. Gabi hihetetlen felkészültségéből és tapasztaltságából eredően pontosan ismeri azt a szűk mezsgyét, ahol boldogan együttműködik vele egy csecsemő, vagy kisgyermek, olyan tevékenységben is, ami számára kevésbé komfortos, mert abban van szüksége fejlődésre, változásra, s mindezt örömteli játékként éli meg. Gyakran rácsodálkozunk arra, hogyan tud szeretetteljesen, elfogadóan biztonságot jelentő határokat kijelölni. Szülőként is biztonságban érezzük magunkat mellette és tudjuk, hogy abban az órában, amit együtt töltenek, gyerekünk a lehető legjobb helyen van.

Nagy örömmel látjuk kisfiúnk beszédének és mozgásának ugrásszerű fejlődését, amire Gabi szelíden mosolyog és azt sugallja, hogy lám, mennyi potenciál van ebben a gyerekben, de mi tudjuk, hogy ezt a fejlődést elsősorban ő csalogatja elő. Ezúton is köszönjük szeretetét, szakértelmét és azt az elhivatottságot, amivel felénk fordul.

Papp-Szabó Éva"


Hozzászólások