Keresés
-18O
Győr
2020.08.04., kedd (Domonkos, Dominika)

Neki egy új élet, neked egy új barát - Győri Állatmenhely

Offmedia- 2016.07.27. 15:18
2220
Sokan megfordultak már a győri állatmenhelyen, vannak, akik egy szerető jószággal tértek haza. Mindenkinek van olyan ismerőse, aki egy örökbefogadott állattal osztja meg a mindennapjait. Ahogy a környezettudatosság úgy az állatok megmentése is egyre divatosabbá vált napjainkban. Akadnak olyanok, akik csak a trend miatt segítenek az állatokon, de sok olyan ember van, aki őszintén, szeretettel teszi ezt. Utánajártunk hogyan telnek a mindennapok, érdeklődtünk a befogadás, örökbefogadás procedúrájáról és képeket készítettünk az menhely lakóiról.
Meglátogattuk az Emberek az Állatokért alapítványt, ami a Győri Állatmenhelyet működteti. Már 25 éve üzemel a menhely, kezdetben a Török Ignác utcában, majd nagyobb helyet kaptak az önkormányzattól az állatok a Tégla gyár út 2-ben. Jelenleg 120 cica és 200 kutya tölti itt a mindennapjait. A személyzet hat állatgondozóból, a telepvezetőből, egy állatorvosból és asszisztenséből áll.  Munkájukat nagyon sok önkéntes segíti, nagyrészt diákok teszik ki, akik az 50 órás közösségi szolgálatukat végzik. A voluntőrök kutyasétáltatással és az állatok kenneljének takarításával tudnak segíteni. Emellett érkezik támogatás az osztrák-német partnerektől, az önkormányzattól is, valamint a GYŐR SZOL Zrt. látja el az egész menhelyet vízzel.


Így zajlik a befogadás

Amikor valaki bevisz egy állatot, először készül egy átadási papír, ahova felkerülnek az adatok, majd az állatot megvizsgálja az orvos, megkapja a szükséges oltásokat és helyet kap új otthonában. A kutyusok általában párban élnek, de akadnak olyanok is, akik egyedül vagy hármasban töltik a mindennapjaikat. Ez mitől függ? Nagyrészt egy nőstény és egy kan kutya kerül párba, összeköltözésük előtt tesznek egy sétát, hogy kiderüljön kijönnek-e egymással. Ha minden klappol, egy helyre jutnak. A párok kialakításánál fontos szempont az ivartalanítás is, hogy a későbbiekben ne szülessenek újabb kiskutyák.

Szeretnél Te is egy négy lábon járó szeretetet? Fogadj örökbe egy cukiságot!

Az örökbefogadás egyszerűen zajlik. Általában családok látogatnak ezzel a céllal a menhelyre. Miután megvan a kiszemelt kutyus, sétálnak egyet, hogy kicsit összeismerkedjenek a leendő gazdival, és ha megvan a szimpátia mindkét oldalról, már csak annyi a teendő, hogy a szükséges egészségügyi teendőket elvégezzék. Mindegyik blökiben van chip és a szükséges oltásokkal védve vannak. Az örökbefogadónak az orvosi költségeken kívül nincs más fizetnivalója.

Az örökbefogadáskor a kölyök, és az 5 évnél fiatalabb kutyák népszerűbbek, az idősebb egyedek, viszont nehezen találnak otthont maguknak. Szerencsére az ausztriai örökbefogadók, szeretettel viszik az idősebb, sérült állatokat is.  Amikor valaki adoptálásra adja a fejét, jól gondolja át, mert egy jószág nem játékszer!

Ha elütött, sérült állatot találunk akkor is kereshetjük a menhelyet, hiszen ebben az esetben is elérhetőek és segítőkészek a dolgozók. Egészséges vagy gyógyítható állatot nem altatnak el.

Ahogy a környezettudatosság, úgy ez is egyre divatosabbá vált napjainkban.  Nagyon sok túlkapás fordul elő, amikor a ház elől elviszik a kisállatokat, segítség szándékával, miközben van rendes gazdája. Viszont az új trendnek köszönhetően többen látogatnak ki, nagyobb mértékben érkezik adomány és többen sétáltatnak.  Sajnos az örökbefogadáson ez nem látszik meg.

Mivel a menhely nagyon sok állatnak ad menedéket, a terület kapacitása meghaladta a maximális befogadóképességét.  Nemrégiben macskáknak új lakóhely épült, ahol élvezetesebben tölthetik mindennapjaikat. További bővítés várható, amint lesz erre kapacitása az alapítványnak. A sok adomány ellenére is vannak olyan dolgok, melyekből hiányt szenvednek. Folyamatos szükségletek a macskaalmok és a takarók.

Ismerd meg Skipet, a legrégebbi lakót

Skip 2008-ban született, keverék kan kutyus. 2013. 05. 31-én találtak rá az Ipari Parkban, azóta várja, hogy ő is szerető helyre kerüljön. Imádja a vizet, egy igazi energiabomba. A dögönyözés számára nem tartozik a TOP 10-be, helyette mindenre figyel és amit tud megszimatol.


Ha valaki segítene az állatokon, megteheti 10200249-33018676 (K&H) bankszámlaszámon. Keressétek a menhely Facebook oldalát, ott mindig értesülhettek az új otthonra vágyókról és további információkhoz is juthattok.

Hivatalos adománygyűjtő ládákat találhatunk Győrben, a Fressnapf áruházakban: Fressnapf - Interspar Center 9023 Győr, Fehérvári út 3., Fressnapf - Family Center 9024 Győr, Malomszéki út 9.

További hivatalos támogatói kör az Angyal Egylet.

Egy kutyának nem kell se luxusautó, se hatalmas ház, se drága ruhák.
Beéri egy útszélen talált bottal. Lehetsz gazdag vagy szegény, buta vagy okos, agyafúrt vagy tökkelütött, a kutyádnak mindegy. Ő csak szeretetet kér és ad.
Hány emberről mondhatod ezt el?
Hány ember mellett érzed, hogy ami te vagy az különleges?
/Marley meg én/

A menhely nyitvatartása:
H-K: Szünnap
Sz-P: 14-17h
Szombat, vasárnap és ünnepnap: 9-12h,


Hozzászólások