Keresés
-18O
Győr
2019.04.24., szerda (György)

Nyitva marad a vámosszabadi menekülttábor

Offmedia- 2016.09.09. 11:56
709
Pintér Sándor belügyminiszter ígérete - miszerint a vámosszabadi menekülttábort bezárják - még mindig a helyiek fülében cseng, pedig azóta már eltelt 3 év. A debreceni fogadóállomást már bezárták, most pedig a bicskei a soron következő. És a vámosszabadi tábor?!

Forrás:MTI-ÖS

Korábban többször is foglalkoztunk a vámosszabadi menekülttábor helyzetével. Voltak ígéretek, voltak nyílt levelek a kormány felé, úgy néz ki eddig eredménytelenül... 

Pintér Sándor belügyminiszter szavait idézve: ˝Ha egyszer egy menekülttábort bezárhatunk, az első a vámosszabadi lesz" - a 2013-as kijelentés óta, ez még mindig nem történt meg.

 A Kisalföld megkereste a Belügyminisztériumot, akik arról tájékoztatták a lapot:  „A bicskei befogadóállomás az előzetes tervek szerint 2016. december 31-ével bezár". Mint írták, a bezárás kormányzati döntés volt, a Belügyminisztérium és a kormány ilyen esetben számos körülményt mérlegel; például a jogszabályi kötelezettségekben foglalt feladatok, a közbiztonság, a kihasználtság stb. - informált a lap.

 

Azonban, egy kérdés felmerül a bezárással kapcsolatban. Hova kerülnek a bicskei befogadótábor lakói? A napilap ezt az általános választ kapta: „Az ott elhelyezett menedékkérők a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal valamely más befogadóintézményébe kerülnek."

Tehát egy gyors gondolatmenettel sejteni lehet, hogy a menedékkérőket nem Kiskunhalasra vagy Nagyfára szállítják, hanem egy nem túl messzi táborba, ami közelebb van a nyugati határhoz. Talán Vámosszabadi és Körmend jöhet szóba?

A lap azt is megkérdezte a Belügyminisztériumtól, hogyha Vámosszabadi érintett lesz a témában, terveznek-e bővítést, fejlesztést, létszámbővítést az állománynál? Ezt a „Nincs ilyen döntés" felelettel válaszolták meg.

Lizákné Vajda Lívia, Vámosszabadi polgármestere elmondta, ezúttal sem értesítették őket – sem a bezárásról, sem a további működtetésről. 

Korábban közöltük:

A vámosszabadi tábor még mindig nyitva, de egyre kevesebb a menedékkérő!
Elfogyott a vámosszabadiak türelme! Nyílt levélben kérik a kormányt, hogy zárja be a menekülttábort!
Bezár a vámosszabadi menekülttábor!

Hozzászólások