Keresés
-18O
Győr
2021.02.26., péntek (Edina)
  • Főoldal
  • Hírek
  • Helyi
  • Orbán Viktor: "Győr bezzeg-város" - íme, a következő 15-20 év fejlesztései

Orbán Viktor: "Győr bezzeg-város" - íme, a következő 15-20 év fejlesztései

Offmedia- 2017.04.28. 13:10
25982
Új híd ível át a Moson-Dunán, elkészül a győri elkerülő, 20 milliárdból újul meg a színház, lebontják a volt Megyeházát, szabadidőközpont lesz a Püspökerdő, új mentőállomást kap a város, aluljáró készül a Bartók Béla út és a Szent Imre út között a - tervek.

Orbán Viktor a Modern Városok Program keretében az elmúlt hónapokban, években végigjárta a megyei jogú városokat. Beszélhetünk múlt időben, ugyanis már csak két város maradt hátra, Hódmezővásárhely és Győr, most városunkon volt a sor.

A miniszterelnök fél 10 körül érkezett a városházára, ahol szimpatizánsok várták és körülbelül tucatnyi tüntető várta, néhányuk DK-s táblát szorongatva. Orbán Viktor pár mondatot itt is mondott, kiemelve Győr gazdasági erejét.

Forrás: Szalai Anna | RAW Agency

A Városháza díszterme az aláírás előtt már megtelt, Győr ismert személyiségei ültek be a padokba, hogy megtekintsék az ünnepélyes aktust. Láthattuk Lőre Pétert az Audi Hungáriától, Forgács Pétert, a színház igazgatóját, aztán a sport világából Görbicz Anitát és persze párját, Vincze Ottót, a megyei kereskedelmi kamara első emberét, Pintér-Péntek Imrét, Dr. Tamás László János kórházi főigazgatót, Horváth Pétert, a Révai gimnázium igazgatóját és még sok más ismert arcot.

Orbán Viktor és Borkai Zsolt fél tizenkettőkor lépett be a díszterembe, mindkettejüket nagy taps fogadta. A megállapodás aláírása után először Borkai Zsolt beszélt.

„Győr város életében fontos pillanathoz érkeztünk - kezdte Borkai Zsolt, - ezúttal egy város jövőjét egy megállapodás aláírásához köthetjük, a következő 15-20 év fejlesztéseit meghatározhatjuk. Polgármesterként büszke vagyok, hogy ennek a történelmi pillanatnak a részese lehetek. Gazdaságunk erős, és bár a gazdaság a motorja ennek a településnek, sok más területen sikerült már szép eredményeket elérnünk, a kultúra, a sport, az infrastruktúra területén. Elmondtam a győriek álmait, az álmainkat. remélem, hogy a következő 15-20 évben Győr egy 300 ezer fős nagyvárossá fejlődik, és még élhetőbb hely lesz.”

Forrás: Szalai Anna | RAW Agency

Forrás: Szalai Anna | RAW Agency

Ezt követően Orbán Viktor lépett a mikrofonhoz: "Először is köszönöm, hogy itt lehetek, és örülök, hogy Győrben olyan városvezetés van, amely képes akár másfél évtizedre is előre tekinteni" – mondta el a miniszterelnök. - "Azt a közkeletű félreértést, hogy a könnyebb városok maradtak a végére, azt tagadom, mert nem könnyű vagy nehéz városok vannak, hanem feladatok. Magyarországnak a mi kormányunk alatt mindig olyan vezetése volt, amely támogatta Győrt."

Hozzátette: magyar viszonylatban Győr egy „bezzeg-város”.

Nincsen magyar jövő sikeres vidéki városok nélkül. Budapest bármennyire erős, szükség van "sportos, széles vállú" vidéki városokra, Győr pedig egy ilyen széles vállú, a maga sikereire büszke város. A kormány 2010 óta 7,8 milliárd forintnyi adósságot elvitt Győrből, viszont eljuttatott 230 milliárd forintnyi fejlesztést. Ez az összeg részben magánvállalkozókhoz érkezett, de mindenképpen Győr környékére.

Forrás: Szalai Anna | RAW Agency

Forrás: Szalai Anna | RAW Agency

Ezután Orbán Viktor ismertette a Magyar Kormány és Győr Városa közötti együttműködési megállapodást. Eszerint:

KÖRGYŰRŰ. A közúti közlekedés körgyűrűje nincsen bezárva, elvi egyetértés, hogy ezt teljes legyen. Még nyomvonal kijelölése sem történt meg. Azt kérte a miniszterelnök, hogy legyenek nagyvonalúak a városvezetők, és olyan ívet jelöljenek ki, ami megfelel a következő 15-20 év fejlődésének.

ÚT. A Győr-Ménfőcsanak-Győrújbarát között út. Ez 3 milliárd forintos fejlesztés, jövőre ennek fejlesztése megkezdődik.

HÍD A MOSONI-DUNÁN. Hidat építenek a Mosoni-Dunán, 7 milliárd forintért. A tervek 2018 tavaszára elkészülnek, 2019-ben kezdődhet meg az építés. A miniszterelnök azt kérte, hogy legyen szép híd...

KERÉKPÁRÚT. Kerékpárutat építenek Győr és Pannonhalma között, 4 milliárd forintért.

ALULJÁRÓ. Helyi és helyközi busz és vasútállomás felújítása, összekötése, aluljáró a Bartók Béla út és Szent István út között 15 milliárd forintból. Hamarosan megindul az építkezés, befejezés 2020-2021 között.

BUSZOK. A győrieknek fontos az új buszok beszerzése, erről még tárgyalnak. Kérdés, hogy továbbra is az országos Volánnal együttműködve, vagy saját közlekedési vállalattal, illetve elektromos buszok legyenek-e.

MENTŐÁLLOMÁS, PARKOLÓ. Építenek egy új mentőállomást, a kórház parkolója kibővül, 3 milliárd forintból.

Forrás: Szalai Anna | RAW Agency

HOTEL. Sporthotel épülhet 3 milliárd forintból az olimpiai parkban.

PÜSPÖKERDŐ. Új városi szabadidőközpont kialakítása a Püspökerdőben. Ez állami terület, ezt Győr elkérheti az államtól valamilyen formában.

STRAND. A strandterület fejlesztése, vízi élménypark létrehozása, mobilgát építése, 8,5 milliárd Ft értékben. Először az árvízvédelem legyen meg, aztán jöhet a következő lépés.

ÁLLATKERT FEJLESZTÉSE. Az állatkert fejlesztése, milliárdos nagyságrendben.

SZÍNHÁZFELÚJÍTÁS. A Győri Nemzeti Színház teljes felújítást igényel. Az egész környék rehabilitációt igényel, ebben is egyetértés volt. Ez 20 milliárd Ft-t emészt fel, ekkora összeg egyben nem áll rendelkezésre, szóval ütemezve történhet minden, öt évre elnyúlva.

HANGVERSENY- ÉS KONFERENCIAKÖZPONT. Borkai Zsolt új hangversenytermet is kért, erre is ígéretet kapott. Ugyancsak felvetődött egy ettől különálló konferenciaterem építése.

MEGYEHÁZA LEBONTÁSA. A kormányhivatal nem túl szép épülete sokak szemét szúrja, mondta Orbán Viktor, helyette lehetne új, modernebb. ha ehhez az kell, a kormányhivatal és a vízügy kiköltözik a volt megyeházáról.

EGYETEMFEJLESZTÉS. A győri egyetem fejlesztése, digitális központ létrehozása. A szükséges területet a kormány megvásárolja.

DUNASZERDAHELY. Győrt és a felvidéki Dunaszerdahelyt négysávos út köthetné össze, ennek megvalósulásához a szlovák kormánnyal is tárgyalni kell.

Forrás: Szalai Anna | RAW Agency

Forrás: Szalai Anna | RAW Agency

Végezetül Orbán Viktor kérdésre válaszolva elmondta, hogy: „Van egy közös szenvedélyünk, amit Magyarországnak hívjuk.” Éppen ezért nem arra biztatja Győrt, hogy az ország más részeiről csábítson ide munkaerőt, hiszen máshol is szükség van a szorgos kezekre. Az egész ország fejlődik, ezt még az ellenzék sem vitatja, jelentette ki a miniszterelnök. Ezért nem jelenthet hosszú távú megoldás az ország más területeiről a munkaerő elvonása. Inkább olyan képzést kell nyújtani az egyetemen, ami a városba csalja a fiatalokat. Egy másik lehetőség, hogy haza kell hozni a fiatalokat Nyugat-Európából. A harmadik megoldás, hogy több gyerek szülessen. Demográfiai választ kell adni a kihívásokra. A kormány mindent megtesz, hogy emelje a születési arányszámot. Az erőfeszítéseknek hála ez a szám két év alatt 1,22-ről 1,44-re emelkedett, de ez még mindig kevesebb, mint a minimálisan szükséges kettő.

Forrás: Szalai Anna | RAW Agency

A Kisalföld lap kérdésére válaszolva Orbán Viktor elmondta, hogy természetesen Borkai Zsolt élvezi a bizalmát. Borkai Zsolt egy sikeres várost vezet, olyan személy, akivel a miniszterelnök szeretne együtt dolgozni a jövőben – mint polgármesterrel és mint a Magyar Olimpiai Bizottság elnökével egyaránt.

Hozzászólások