Keresés
-18O
Győr
2020.09.27., vasárnap (Adalbert)

Öt vallási közösség is együtt ünnepel Győr-Újvárosban

MTI- 2016.11.24. 17:36
1340
Győr-Újváros öt templomának közösségei november 25-től ismét együtt ünneplik az adventet, illetve a hanukát. Az Öt Templom Advent elnevezésű rendezvény gyülekezeti alkalmaira, koncertjeire, előadásaira, várostörténeti sétáira várnak mindenkit.

Forrás:mufegyor.hu
A Győr-újvárosi evangélikus, görögkatolikus, katolikus, református és zsidó hitközösség a karácsonyi ünnepre való készülődés jegyében először 2011-ben tárta ki az ugyanabban az utcában lévő templomainak a kapuit. Az Öt Templom Adventet ezúttal is a helyi evangélikus iskola és óvoda karácsonyi vására nyitja péntek délután.

December 4-én a zsinagógában a Szent Efrém Férfikar Szokolay Dongó Balázs közreműködésével Bartók férfikarra írt kórusműveit szólaltatja meg. Hagyomány a rendezvény történetében a családi koncert, amelynek ezúttal Ferenczi György és két lánya lesz a főszereplője december 9-én. Másnap a görögkatolikus templomban Petrás Mária ad elő csángó ünnepváró énekeket, a művészt Sipos Mihály prímás kíséri. December 14-én a felújított evangélikus Öregtemplomban az osztrák Federspiel trombitaegyüttes adja elő karácsonyi műsorát.

A Makám Mennyei szép hajnal című estje december 21-én lesz a református templomban - sorolta Borsa Kata. A zenei produkciók mellett kitért még többek között Rutkai Bori Majd ha piros hó esik című kiállítására, amely december 4-én nyílik meg a zsinagógában. Ugyanitt lesz látható a reformáció emlékév alkalmából a budapesti Kálvin térre készülő köztéri installáció tervdokumentációjából összeállított tárlat is.

Az Öt Templom Advent keretében Győr-Újváros templomait bemutató várostörténeti séták is indulnak, a helyi zeneiskolák pedig templomi műveket bemutató koncerteket adnak. A Győri Zsidó Hitközség december 29-én tartja Hanuka ünnepét, amelyen a gyertyagyújtást klezmer dalok követik majd - említette a szervező, ez a dátum egyben a programok végének időpontja is. 

Hozzászólások