Keresés
-18O
Győr
2020.12.03., csütörtök (Ferenc, Olívia)

Otthon melege-program: a támogatás majdnem negyede Győrnek jutott

Offmedia- 2017.07.12. 10:03
1910
Végéhez közeledik a közel 5 milliárd forint értékű energetikai felújítás a győri társasházakban.
Őszre befejeződik az eddigi, legnagyobb léptékű, győri társasház korszerűsítési program. Közel 5 milliárd forintból csaknem háromezer lakás újul meg a Rába-parti városban - mondta Kara Ákos országgyűlési képviselő, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára kedden, Győrben, a Cuha utca egyik felújítás alatt álló társasháza előtt.

Győrben összesen 2789 társasházi lakás újul meg, és valamennyi érvényes győri pályázat elnyerte a támogatást.

Az Otthon melege-program 2015-ben indult, amelyet társasházak energetikai korszerűsítésére hirdetett meg kormány. A 60 lakás alatti társasházak felújítására szánt támogatás keretösszege 11.8 milliárd forint volt, ebből 2,3 milliárd Győrbe került - emelte ki Kara Ákos. Hozzátette: az összes nyertes pályázati forrás közel 20 százalékát jelenti ez. Borkai Zsolt polgármester arról beszélt, hogy a program szerint a korszerűsítési költségek felét a kormány adja, míg a másik felét a lakók.

Az országban egyedülálló módon a lakókra jutó összeg közel felét a győri önkormányzat átvállalta. Ez 1,1 milliárdot tesz ki a mintegy 5 milliárd forintba kerülő felújítási összegből - hangsúlyozta a városvezető. Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő, a megyei fejlesztések nemzeti biztosa kifejtette, hogy ez egy komplex felújítás, amely a hőszigetelést, a nyílászárók cseréjét, illetve a fűtéskorszerűsítést takarja. Ezek együttes megvalósulása pedig hozzájárul a lakások energia-megtakarításához, valamint piaci értékük emelkedéséhez. A győriek egynegyede panellakásokban él - fűzte hozzá Simon Róbert Balázs.

Az Otthon melege program utolsó szakaszába lépett Győrben. A 2015-ös kiírás után tavaly kezdődtek el a munkálatok, és október végére fejeződnek be.

Hozzászólások