Keresés
-18O
Győr
2019.06.24., hétfő (Iván)
  • Főoldal
  • Hírek
  • Helyi
  • Passzívház tervező szakkör a Hild Szakközépiskolában, terítéken a jövő építészeti kérdései

Passzívház tervező szakkör a Hild Szakközépiskolában, terítéken a jövő építészeti kérdései

Offmedia- 2016.06.16. 10:00
516
Kiállítással, számítógépes látványtervek, kísérletek bemutatásával zárta az éves műhelymunkát a Győri Műszaki SZC Hild József Építőipari Szakközépiskolájában működő Passzívház tervező szakkör.

A Hild Szakközépiskola, mint építészet-műemlékvédelem kiváló tehetségpont, az európai tehetséghálózat tagja mindig kiemelt figyelmet fordított a szakmai tehetséggondozásra, arra hogy érdekes, gyakorlatias, ugyanakkor korszerű ismereteket átadó tanórán kívüli foglalkozásokat kínáljon az érdeklődő diákok számára.


A Passzívház tervező szakkör tematikája az energiatudatos tervezés köré szerveződött, de kitekintést nyújtott többek között a népi építészeti technikákra, megoldásokra is, mint fenntartható építészeti formákra.

A szakkörben a résztvevő tanulók biztos elméleti alapokon gyakorlatorientált módon ismerhették meg az ökologikus építészet kérdéseit. Az energiatudatos építésnél olyan újszerű szemléletet sajátíthattak el, melyen keresztül feltárulnak a hagyományos építőanyagokban rejlő épületfizikailag hasznos tulajdonságok. A komplex módon értelmezett lakótér klíma kérdése, ahol a jó hőszigetelő tulajdonságok mellett, azzal párhuzamosan a páratechnikai, árnyékolási, tájolási kérdések is, megoldásra kerülnek. Az elméleti foglalkozásokat, neves építészek, néprajzosok, tehetségfejlesztők előadásai kísérték. Ezen kívül szakmai tanulmányúton, gyárlátogatáson is részt vehettek a diákok Papp Róbert mérnöktanár vezetésével, a tanévet pedig egy tábor zárja a szentendrei skanzenben.

A fenntartható építészettel való ismerkedés hosszabb távon a szakmai szemléletformálást, a mérnöki gondolkodást is fejleszti, valamint valós társadalmi igényekre reagál, mint például arra, hogy 2020-tól az Európai Unióban a normatívák szerint csak 0 energia kibocsátású épületek építhetők, a Hildben folyó foglalkozások az erre való átállásra is jó felkészülést nyújtanak a jövő szakembereinek.

A 2015-16-os tanévben a szakkör munkáját a Nemzeti Tehetség Program támogatja.

Hozzászólások