Keresés
-18O
Győr
2019.05.20., hétfő (Bernát, Felícia)
  • Főoldal
  • Hírek
  • Helyi
  • Interjú Pintér-Péntek Imrével, a megyei kamara elnökével: A vállalkozó legyen megsüvegelendő, tiszteletre méltó

Interjú Pintér-Péntek Imrével, a megyei kamara elnökével: A vállalkozó legyen megsüvegelendő, tiszteletre méltó

Gyurina Zsolt- 2017.02.10. 11:55
1838
A jól működő vállalkozások tisztességesek - mondja Pintér-Péntek Imre, a Győr-Moson-Sopron megyei Kereskedelmi és Iparkamara nemrégiben megválasztott elnöke. Fontosnak látja az összefogást, és azt, hogy pozitív jövőképpel működjenek a vállalkozások.
Cél, hogy a költségvetési bevételek növekedésének alapját ne a hatóságok által kiszabott büntetések növekedése jelentse, hanem a jól működő vállalkozások által befizetett adó, amelynek mértéke a vállalkozókra még elviselhető terheket ró - mondta el az Off Médiának Pintér-Péntek Imre, a Győr-Moson-Sopron megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke. A fizetések emelése nehéz kérdés: egyik fontos feltétele a hatékonyság növelése, amelyet elég sok összetevő befolyásol. Azt szeretné, ha valaki a megyében vállalkozni szeretne, akkor automatikusan először a kamarához forduljon tanácsért, segítségért.

OFF MÉDIA: Miként alakult a kamarán belül pályafutása?

Pintér-Péntek Imre: A kamara négy szakmai tagozatból áll, az ipari, a kereskedelmi, a kézműves és a szolgáltató tagozatból. A cégem a szolgáltató tagozathoz tartozik, ennek a tagozatnak voltam négy évig az elnöke, illetve megyei alelnök, mielőtt tavaly októberben megválasztottak volna a megyei kamara élére. Hárman indultunk a pozícióért, én kaptam bizalmat és lehetőséget.

OFF MÉDIA: Milyen célokkal vágott neki az elnökségnek?

Pintér-Péntek Imre: Azzal kezdeném, hogy – bár nincsenek konkrét mérőszámok, de – általános vélekedés, hogy a Győr–Moson–Sopron megyei kamara az ország egyik legjobban működő kamarája. Ennek örülünk, de mindenen lehet tovább javítani. A legfontosabb feladatomnak azt tartom, hogy a lehető legkedvezőbb gazdasági környezetben működhessenek a megye vállalkozásai. Természetes, hogy bárkit választanak meg az ország miniszterelnökének, vagy épp helyben polgármesternek, nekünk azzal együtt kell működnünk. Kell egy megfelelő partneri viszony a politikával úgy, hogy a kamara soha nem foglalkozhat aktuálpolitikával. Most azt érzékelem, hogy az országos vezetés és a helyi önkormányzat is tudja: a jól teljesítő vállalkozások adják meg az ország működésének alapját.

OFF MÉDIA: A győri helyzet sokkal jobb, mint a magyar átlag.

Pintér-Péntek Imre: Szoktam mondani, hogy ha fiatalkoromban, harminc évvel ezelőtt elmentem Pécsre, az egy metropolisznak tűnt Győrhöz képest. Azóta Győr ereje megsokszorozódott, lélekszáma gyarapodott, közelített, egyéb területeken pedig előztünk. Ennek a fő oka az, hogy a győri régióban óriási gazdasági fejlődés ment végbe, amely pozitív hatással van az élet össze területére. Győrben ma jó élni, és azon vagyunk, hogy még jobb legyen. De azért nekünk is vannak gondjaink, ha nem is épp azok, amelyek az ország más térségeiben.

OFF MÉDIA: Említsen néhányat a legnagyobb megoldandó problémák közül.

Pintér-Péntek Imre: A kis- és középvállalkozások nagy többsége Magyarországon a kilencvenes években alakult. Lassan az első generációnak át kellene adnia a stafétabotot. A statisztikák szerint Nyugat-Európában a generációváltás következtében a cégek hetven százaléka tönkremegy. Ha nálunk is ez lesz az arány, akkor nagy gond lesz. Kamaránk ezért fordít kiemelt figyelmet erre, és a szerencsére meglévő jó példák tanulságainak hasznosításával, egyik alelnökünknek delegált feladata e vállalkozások átsegítése a változásokon.

A MAJORTÓL AZ AUDI IMÁZSÜGYNÖKSÉGÉIG

"Kapuvár környékéről származom, egy kis majorban születtem, gépészmérnök végzettséggel rendelkezem, de eredeti szakmámban sosem dolgoztam. Úgy alakult, hogy pályám legelején kommunikációval foglalkoztam, bár akkor még magam sem tudtam, hogy amit csinálok, azt úgy hívják. A nyolcvanas évek közepe volt ez, Magyarországon akkor zajlott a technológiai váltás, óriási információhiány volt. Akkor döbbentem rá, hogy az információ kincs, amiért pénzt is lehet kérni. Létrehoztuk cégünket, az X-Meditor Kft.-t. Először két szakmakörrel, az autófenntartó iparral  valamint az asztalos- és faiparral foglalkoztunk. Mind a kettő szakmakörben kifejlesztettük a saját információhordozóinkat: magazinok, különböző web-es aktivitások, kiállítások, szakmai konferenciák, tanulmányi versenyek.  E két szakmai kommunikációs tevékenységünk mellett ma már kreatív ügynökségi formában grafikai stúdiót is működtetünk. Például az Audi, a Hungexpo vagy a Széchenyi Egyetem imázsügynöksége is mi vagyunk."

OFF MÉDIA: A megye helyzete abban is különleges az országban, hogy közel Ausztria, sokan átjárnak dolgozni, jóval magasabb fizetésért. Nagy az elszívó erő.

Pintér-Péntek Imre: A történelem úgy hozta, hogy az ország nyugati határánál húzódott egy kerítés, amelynek túloldalán háromszorosak a fizetések. Ennek persze oka van. Az nem működik, hogy automatikusan nálunk is felemeljük háromszorosára a fizetéseket meg persze az árakat is. A fizetések emeléséhez a hatékonyság növelése kell. Ez a nagy multiknál működik: hozzák az anyacég „kottáját” és úgymond kikényszerítik a dolgozókból a hatékonyságot. A kis- és középvállalkozások viszont bajban lehetnek, ha magukra maradnak. Nagyon remélem, hogy segít az például, hogy a Széchenyi Egyetem felsőoktatási és ipar együttműködési központot hoz létre – megvannak ehhez az anyagi források is –, és ezáltal a hazai kkv-k vezető rétegét tudjuk úgy képezni, hogy ennek révén vállalkozásaik hatékonyabban tudjanak működni. Ez megteremtheti az Európához közelítő jövedelmek tartós növekedésének feltételeit.

OFF MÉDIA: Az egész megye óriási munkaerőhiánnyal küzd...

Pintér-Péntek Imre: ...aminek szintén a kkv-k isszák meg a levét, mert a multik még úgy ahogy jól állnak, bár ott sem rózsás a helyzet. A legnagyobb gondnak a gondolkodásmódbeli különbséget látom, de a paradigmaváltás nagyon nehéz lesz. Attól félek, ezen egyedül a generációváltás sem segít, hiszen a magyar fiatalok elsősorban külföldre vágynak. Reméljük, hogy majd visszajönnek Győrbe, és a tudásukat nálunk használják fel.

OFF MÉDIA: Mi a helyzet az ingázókkal?

Pintér-Péntek Imre: Azokkal akik a megyében élnek, de Ausztriában dolgoznak, az a gondom, hogy nem járulnak hozzá az adott település fenntartásához, miközben élvezik a település nyújtotta szolgáltatásokat. Vannak városok, amelyek már szinte elestek a harcban, mint Kapuvár és Csorna: ott már alig van munkaerő. Talán érdemes lenne ennek a határon túlra ingázó rétegnek azt mondani (vagy szép szóval vagy törvénnyel), ugyan, legyetek szívesek hozzájárulni a település fejlődéséhez. A vállalkozók szempontjából nézve a jelenlegi helyzet nem jó, erre is ki kell dolgoznunk egy cselekvési tervet – méghozzá velük együtt.

OFF MÉDIA: Hogyan tudnak segíteni a tagoknak, milyen eszközök állnak rendelkezésre?

Pintér-Péntek Imre: A kamarának több információs eszköz van a kezében, például tavaly volt csaknem háromszázhatvan rendezvényünk. Ez szimbolikusan azt jelenti, hogy minden nap találkoztunk, minden napnak volt valamilyen hasznos üzenete. A közösségek erejében hiszek. Működjenek sejtek, járjanak össze a szakmai körök, kapjanak muníciót. Osszák meg a gondokat, a tapasztalatokat, az ötleteket egyaránt. Szeretném, ha a kamara keretet nyújtana ahhoz, hogy az egyéni aktivitásokat kifejthessük a közösség érdekében. Az egyéni érdeket nem tudjuk képviselni, de ha az egyéni érdeket  közösségi érdekké tudjuk formálni, akkor az már kamara, sőt ez a kamara lényege. A kamara a vállalkozások gazdasági önkormányzata és legfontosabb feladata az össz vállalkozói érdekek képviselete.

OFF MÉDIA: Miben járnak előttünk a nyugati kamarák, mit tudunk lemásolni?

Pintér-Péntek Imre: Szinte mindenben előttünk járnak, ez nem újdonság. Hamburgban például arra csodálkoztam rá, hogy a Hanza-városok kereskedői, iparosai már ezer éve olyan érdekérvényesítési erővel rendelkeztek, amelyről mi még álmodni sem merünk. Tudják, hogy milyen erő rejlik az összefogásban, de azt is, hogy miként kell érvényesíteni az érdekeiket. Tudják, hogy a vállalkozás hozzáadott értéket termel, munkát ad, adót fizet és társadalmi felelősséget is vállal. Tehát a vállalkozó megsüvegelendő, tiszteletre méltó. Nálunk a kilencvenes években a vállalkozók egy része a zavarosban halászott, ebből kiindulva sajnos még ma is gyakran gyanakodva néznek a hazai vállalkozóra. Pedig aki a zavarosban halászik, az nem vállalkozó. A szabad rablásos kapitalizmus a nyugati országokban már rég lezajlott, talán lassan mi is a végére érünk ennek a folyamatnak. Meggyőződésem, hogy a jó vállalkozások mindegyike tisztességesen működik. Ezt nem ártana gyakrabban kiemelni, s a jól működő vállalkozásokat példának állítani.

OFF MÉDIA: Esetleg látszik annak jele, hogy a vállalkozások kedvezőbb környezetben működhetnek, mint korábban?

Pintér-Péntek Imre: Sok minden javult az elmúlt években, ez a kormány sokkal jobban meghallja a vállalkozók hangját, mint az előzőek. Mondom ezt minden politikai pártállás nélkül, hiszen nem voltam soha egy pártnak sem tagja. De ne essünk tévedésbe: az adóbevételek növekedése és a büntetések nagysága két külön dolog. Érjük el, hogy a bevételek növekedését ne a büntetések növekedése jelentse. Ezt is a múltból hoztuk: egy hatóság akkor kemény, ha odavág, esetleg nem normális dolgokat követel. Úgy kell meghozni a törvényeket, hogy azokat be lehessen tartani. Azok a jó törvények, amelyek a normális határon belül vannak, korlátoznak, de a másik oldalon megfelelő mozgásteret adnak. Mind a kormányzat, mind a vállalkozások gondolkodásmódjának változnia kell, és azt látom, nem megyünk rossz irányba. Mindenki arra törekszik, hogy a kis- és középvállalkozások stabilizálódjanak hazánkban, persze ez nem fog menni egyik napról a másikra.

OFF MÉDIA: Mikorra várható a Kánaán eljötte?

Pintér-Péntek Imre: Még a rendszerváltás hajnalán az irodánkkal szemben volt a Hazafias Népfront irodája. Pozsgay Imre tartott nekünk a folyosón előadásokat, ő akkor mondta: ahhoz, hogy Magyarországon működő demokrácia legyen, legalább két-három generáció életére szükség lesz. Néztünk magunk elé: két-három generáció élete pocsékba megy? Most látjuk, hogy még ez sem biztos, hogy elég lesz. De mégsem mondom, hogy hiábavaló a mi munkánk. Erre is szükség van – ha nem is a Kánaán, de a nyugodt, biztonságos jólét eléréséhez.

OFF MÉDIA: Milyen a fiatal vállalkozók helyzete a megyében, mire számíthatnak a kamarától?

Pintér-Péntek Imre: A kamarán belül létrehoztuk a fiatal vállalkozók klubját, illetve a Széchenyi Egyetemen évek óta van kamarai tantárgy, ebben az évben 50 diák vesz részt a képzésben. Szeretnénk elérni, hogy aki  vállalkozni szeretne, az először a kamarába menjen tájékozódni, ahol aztán vagy rábeszélik erre, vagy lebeszélik a tervről. Persze ehhez a kamarának is fel kell nőnie, szakemberekkel, megfelelő kommunikációval. A végére egy gondolat, amelyet mindenki elfogad csak valahogy a mindennapi életben mégsem érződik a hatása. Egy nem nemzet csak akkor lehet sikeres, ha az állampolgárai egészségesek testben és lélekben és rendelkeznek egy közös pozitív jövőképpel. Ha a Győr-Moson-Sopron megyei Kereskedelmi és Iparkamarában ezt sikerül megvalósítanunk, rádöbbentjük a megyében működő vállalkozásokat az összefogás erejére és nagyszerűségére, akkor én büszkén adom majd tovább az elnöki „stafétabotot” az utódomnak.


Hozzászólások