Keresés
-18O
Győr
2019.06.19., szerda (Gyárfás)
  • Főoldal
  • Hírek
  • Helyi
  • Többet ésszel, mint csomagolással - Újrahasznosító kézműves foglalkozás Győrben

Többet ésszel, mint csomagolással - Újrahasznosító kézműves foglalkozás Győrben

Offmedia- 2016.11.21. 12:47
561
Újrahasznosító kézműves foglalkozás az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében


A győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum évről-évre szervez a fenntarthatóság jegyében olyan programokat, melyek alkalmat biztosítanak arra, hogy az intézményben felgyűlt és feleslegessé vált anyagokat újrahasznosíthassuk. Intézményünk az elmúlt évhez hasonlóan az idei évben is szívesen csatlakozik az Európai Hulladékcsökkentési Hét kezdeményezéshez, olyan hulladékcsökkentési, újrahasznosítást célzó rendezvénnyel, mellyel a lehető legszélesebb körben tudja felhívni a figyelmet ennek fontosságára.

A tervezett akció a Múzeum múzeumpedagógiai foglalkozásain, családi rendezvényein, továbbá a különféle programok PR- tevékenységéből adodóan felhalmozódott hulladék csökkentését és újrahasznosítását célozza a megadott témakörben. A megvalósítani kívánt program a fent említett anyagokból a mindennapokban használható, dekoratív funkciót is betöltő, hordozható, tároló és csomagoló tárgyak, termékek elkészítését tartalmazza.  

A rendezvény minden korosztálynak szól, hiszen a vásárlás/csomagolás a fiatalokat, a felnőtteket, családokat és szépkorúakat egyaránt érinti. Fontos, hogy a tudatos vásárlás igényének, szokásának kialakítása minél korábbi életszakaszban megkezdődjön. Így olyan tudatos vásárló nevelhető, aki kerüli az eldobható eszközök megvásárlását, kerüli a drága, felesleges csomagolások használatát és fontosnak tartja, hogy a háztartásba került anyagokat, termékeket – lehetőség szerint – újra felhasználja.

Életünk fontos része a fontos pillanatok megünneplése - akár személyes, akár egyházi vagy jeles naphoz kapcsolódó szokásokról legyen szó -, mely alkalmakkor gyakran ajándékkal kedveskedünk családtagjainknak, barátainknak, ismerőseinknek. Programunk arra is fel kívánja hívni a figyelmet, hogy a ajándékok csomagolását magunk is el tudjuk készíteni – akár az otthonunkban megtalálható anyagokból – nem feltétlenül szükséges külön csomagolástechnikai anyagokat vásárolnunk, sőt a kreatív alkotás közben magát az ajándékcsomagolási folyamatot is élvezhetővé tehetjük.

A program adatai:

Időpont: 2016. november 25., péntek, 15.00-18.00 óra

Helyszín: Rómer Múzeum, Esterházy-palota aula

Programvezetők: Csillag Veronika, Simoncsics Lilla múzeumpedagógusok (2 fő)

A program tartalma:

1. Cím: „Többet ésszel, mint csomagolással”

2. Téma: a múzeumi hulladékok újrahasznosítása

3. Cél: a környezettudatosságra nevelés, az újrahasznosítás fontosságának tudatosítása, a hulladékmennyiség csökkentése

4. Tevékenység: kreatív kézműves foglalkozás

5. A tevékenység leírása:

a) Újrahasznosított bevásárlótáska

Fő alapanyaga a múzeumban felhalmozódott nagyobb méretű karton dobozok, továbbá a múzeumi plakátok és A4 méretű reklámanyagok, melyeket a kollázs –, és dekupázstechnika módszerével applikálunk a karton alapra.

b) Konyhai tárolók


A vásárlást követően egyszerű, saját anyagokból összeállított és dekorált dobozokban tudjuk tárolni a konyhai felszerelést. A különböző méretű tárolódobozok egyaránt lehetővé teszik az élelmiszer (pl. lekvárok, befőttek) vagy konyhai eszközök (pl. konyharuha, gyufa, papírtörlő, szalvéta, stb.) esztétikus és praktikus tárolását. A részletek kidolgozásához a korábbi művészeti foglalkozások után félretett hulladék textilanyagokat, dekorgumit, különféle papírmaradékokat használjuk fel.

c) Ajándékcsomagolás


A múzeumi plakátokból egyszerű hajtással készíthetők dekoratív ajándék- és italtasakok, melyeknek dekorálásához felhasználhatóak a múzeumpedagógiai foglalkozásaink során összegyűjtött, megőrzött papír, filc anyag, ofset papír hulladékai. A foglalkozás során a résztvevők előre elkészített sablonok alapján dolgoznak, de a helyszínen kitalált új ötleteiket is megvalósíthatják.

Közönségkapcsolatok:

A rendezvény kapcsán a megszólítani kívánt célközönség elsősorban a Múzeum kapcsolatrendszere, és a nagyközönség:

- a győri és Győr környéki oktatási és nevelési intézmények

-  a győri Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény nyugdíjas klubjai

- a Múzeum Baráti Köre Egyesület

- a Kisalföld Kulturális Egyesület tagjai

- a Múzeum egyéni látogatóinak megszólítása a Múzeumi Hírlevél segítségével

- a Múzeum rendszeres rendezvényeinek (Csikóca Gyermekműhely, művészeti szakkörök) állandó résztvevői

- a nagyközönség megszólítása: a múzeum hivatalos közösségi média-felületein és a múzeumpedagógiai facebook felületen; továbbá a múzeum 11 kiállítóhelyén és a győri Tourinform irodában elhelyezett plakát és információs anyagok formájában

- a győri sajtó megszólítása (Győr+)

A program megvalósítása által elérni kívánt eredmények:

· A program során felhívjuk a résztvevők figyelmét a környezetvédelem, kiemelten az újrahasznosítás fontosságára. Mintát adunk ennek művészi módjaira, lehetőségeire.

· Az alkotótevékenység során egyéni képesség- és készségfejlesztés történik és fejlődik a résztvevők szépérzéke; továbbá arra ösztönözzük a résztvevőket, hogy a saját otthonukban keletkezett hulladékot is művészi szemmel tekintsék és kreatívan újrahasznosítsák azt.

· Az intézmény szélesebb körben lesz ismert, és a kezdeményezés által pozitívan elismert; javul kapcsolatrendszere az együttműködések által.

· A gyermekek, résztvevők megismerik az intézményt, beilleszkednek a múzeumi környezetbe, megszeretik programjainkat, ezáltal később is szívesen vesznek részt ezeken, így elősegítjük a ˝látogatóvá nevelést˝.

Hozzászólások