Keresés
-18O
Győr
2020.07.05., vasárnap (Emese, Sarolta)
  • Főoldal
  • Hírek
  • Helyi
  • Trianonnak össze kell tartania minket - Nemzeti Összetartozás Napja Győrben

Trianonnak össze kell tartania minket - Nemzeti Összetartozás Napja Győrben

Offmedia- 2017.06.02. 12:46
673
Megemlékezés az Országzászlónál.
Június 4-e a magyar történelem legsötétebb napja, az 1920-ban ezen a napon történt trianoni katasztrófát soha nem lehet feledni. Győrben pénteken, a Bisinger sétányon lévő Országzászló emlékműnél helyeztek el koszorút a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából.

„Az emléknappal a kesergés helyére az erőgyűjtés, az összetartozás, az életigenlés léphetett. Csak akkor vagyunk elszakítottak, ha mi is elszakítottaknak tartjuk magunkat, határon túli testvéreinket” - mondta el az Országzászlónál Fekete Dávid alpolgármester.

Az összetartozásban erősít meg a Fidesz-kormány által bevezetett kettős állampolgárság intézménye, a határon túli magyar területekre szervezett osztálykirándulások, az ismét kiépülő baráti kapcsolatok. Megemlítette Csíksomlyót, a magyarság legnagyobb ünnepét - hétfőn Pünkösdhétfő lesz, Csíksomlyón ilyenkor többszázezer magyar gyűlik össze.

A megemlékezést koszorúzás zárta.

*

Elindult a Csíksomlyó Expressz és a Székely Gyors pénteken kora reggel a budapesti Keleti pályaudvarról a csíksomlyói búcsúba, írja az MTI híre.

A Csíksomlyó Expressz éjfél után indult el Szombathelyről, majd Budapesten csatlakozott hozzá hajnalban a Székely Gyors. A két vonat Budapestről egy - tizenhat kocsiból álló - szerelvényként indult Erdélybe.

A június 5-éig tartó utazás legfontosabb programja a csíksomlyói búcsú pünkösd szombatján. Emellett a vonat utasai vasárnap ellátogatnak a Gyimesekbe, a történelmi Magyarország ezeréves határára, ahol a Kontumáci kápolnánál szentmisén vesznek részt, majd a székelyföldi Madéfalván a madéfalvi, csíki székelyek ezreivel együtt emlékeznek meg a Trianoni békediktátum aláírásának évfordulójáról.

A Csíksomlyó Expresszt Szombathelytől Budapestig a Mátyás király tiszteletére felmatricázott mozdony húzza, a Székely Gyorssal összekapcsolt szerelvényt pedig Székelyföldig és hazafelé Budapestig a II. Rákóczi Ferenc-mozdony.

A vonat fővédnöke Böjte Csaba ferences szerzetes, sztárvendége pedig Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc-díjas előadóművész.

Az idei búcsúi szentmise fő celebránsa Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke lesz.

Csíksomlyón az első búcsújárást a legenda szerint 1567-ben tartották, amikor János Zsigmond erdélyi fejedelem fegyverrel akarta a katolikus székelyeket az unitárius vallás felvételére kényszeríteni. Csík, Gyergyó és Kászon népe pünkösd szombatján Csíksomlyón gyülekezett, Szűz Mária segítségét kérte, majd legyőzte a fejedelem seregét a Hargita Tolvajos-hágójában. A diadal után újfent Csíksomlyón adtak hálát, egyben fogadalmat tettek, hogy ezután pünkösd szombatján minden évben elzarándokolnak oda.

Hozzászólások