Keresés
-18O
Győr
2019.06.17., hétfő (Laura, Alida)

Tűzriadó a Bercsényiben

Offmedia- 2016.09.29. 09:37
380
Szeptember 28-án délelőtt 11 órakor szaggatott csengőszó hangzott fel a Győri Műszaki Szakképzési Centrum Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Szakközépiskola és Szakiskolában.

Forrás:Ruskáné Takács Anita tű.fhdgy

A diákok nem ijedtek meg, hiszen többen közülük már találkoztak ezzel a figyelemfelkeltő hangjelzéssel, amely a tűzriadót jelzi. Jogszabályban rögzítették, hogy az oktatási intézmények és iskolák kollégiumai évente tartsanak tűzriadó gyakorlatot. Ezt évről évre gyakorolják is az intézmények, s a mai délelőttön is jól vizsgáztak az iskola dolgozói, tanárai és a gyerekek.

A gyakorlat végrehajtását az intézmény vezetője, Németh Zsolt igazgató rendelte el, melyen a valósághű helyzetet szimulálva a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője Galumba Lajos tűzoltó alezredes és a Győri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság is részt vett egy gépjárműfecskendővel és egy magasból mentő gépjárművel. A főfelügyelő egyik tanítási óra alatt a földszinten és az első emeleten füstgéppel füstöt állított elő, majd felhangzott a veszélyt jelző szaggatott csengőszó az épületben.

Forrás:Ruskáné Takács Anita tű.fhdgy

A diákok a „Tűzriadó Tervben” meghatározott útvonalakat igénybe véve a tanárok irányításával szervezetten, fegyelmezetten hagyták el a termüket, s néhány perc alatt kivonultak az épület elé a kijelölt gyülekezőhelyre. A tűzoltók, akiket a feltételezett tűzeset helyszínére riasztották, átvizsgálták az iskola összes helyiségét, s az emeleti előtérben találtak is egy „sérültet”, aki menekülés közben meghúzta a lábát. Őt a nyáron üzembe helyezett IVECO-Magirus magasból mentő segítségével pillanatok alatt az ablakon keresztül hozták le a tűzoltók. Így mind a 870 diák normaidőn belül elhagyta a füsttel telített épületet. Az iskola igazgatója és a tűzoltósági főfelügyelő erről egy gyors létszámellenőrzés keretében meg is győződött, s rövid szellőztetés után, hamarosan folytatódhatott a tanulás.

Az ilyen gyakorlatok célja, hogy a tanulók és az intézményben tartózkodó dolgozók egy esetleges tűz esetén szükséges feladataikat megismerjék, gyakorolják. Fontos, hogy ne pánikszerűen cselekedjenek és ne ijedjenek meg, hiszen ezzel veszélyeztethetik társaik testi épségét, vagy a tűzoltói beavatkozás eredményességét.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egyik fő célkitűzése a tűz megelőzése, a tűz elleni védekezésre való felkészülés, felkészítés. Ennek gyakoroltatása fontos feladat az ifjúság körében is.

Forrás: Katasztrófavédelem

Hozzászólások