Keresés
-18O
Győr
2019.06.17., hétfő (Laura, Alida)

Új, magyar gyártású gépjárműfecskendő Győrben

Offmedia- 2016.09.21. 09:37
539
A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság gépjárműállománya egy hazai gyártású HEROS AQUADUX-X 4000-es gépjárműfecskendővel gazdagodott, amelyet szeptember tizenötödikén Budapesten, a BM HEROS telephelyén vehetett át a megyei igazgató jelenlétében az igazgatóság.


Az új jármű a győri hivatásos tűzoltó-parancsnokságon áll szolgálatba, használati tulajdonságairól és előnyeiről Huszár Béla tűzoltó zászlóst kérdeztük meg, aki leginkább ismeri az új gépjárműfecskendőt, hiszen részt vett a fecskendővel kapcsolatos képzésen, így a többi tűzoltónak is ő lesz a technikai trénere.

„Az új fecskendő számos új és hasznos tulajdonsággal bír” -kezdte a felsorolást Huszár zászlós.

A legfontosabb, hogy kétszer akkorák a szállítótartályai, mint a másik gépjárműfecskendőknek. A víztartálya 4000 literes, a habképzőanyag tartálya pedig 400 literes. Így egy tűzeset helyszínére kétszer annyi vízzel vagy habbal tud a jármű kiérkezni. 

A HEROS AQUADUX-X 4000 típusú gépjárműfecskendő fő darabjait a Renault, a felépítményt a BM HEROS Zrt. készítette, melyet Rába gyártmányú futóművel és fékberendezéssel szereltek, illetve Rába gyártmányú alvázra rögzítettek.


A tűzoltó külön kiemelte, hogy kiváló a jármű fékrendszere és menetstabilitása. Az új gépjárműfecskendő teljesen felmálházott, tehát mind tűzoltásra, mind műszaki mentésre egyaránt alkalmas. Az új legénységi fülke is komfortosabb lett, nagyobb a belső tér és klímával is rendelkezik. Ennek jelentőségét és előnyeit a járművön helyet foglaló egy rajnyi- azaz hat tűzoltó érzi majd, amikor védőruhába és sisakba beöltözve, hátukon a légzőkészülékkel indulnak a riasztásra. Huszár zászlós végezetül kiemelte, hogy a vadonatúj jármű minden szempontból modernebb, hiszen a tűzoltótechnikát számítógépes rendszer (Cerberus rendszer- ami szintén magyar fejlesztés) vezérli és ellenőrzi, többek között figyelmeztet a hibás kezelésre is.

Az új gépjárműfecskendő jól bevethető minden területen, hiszen nemcsak városban, hanem nehéz terepviszonyok között is használható. 

Hozzászólások