Keresés
-18O
Győr
2019.05.20., hétfő (Bernát, Felícia)

„Unokázós” csalássorozatra hívja fel a figyelmet a rendőrség

Offmedia- 2016.03.16. 12:59
489
Egy férfi és egy nő időseket vert át Győrben és Sopronban.

Egy 45 éves férfi és egy 29 éves nő két és fél millió forintot csalt ki idősektől. A Soproni Rendőrkapitányság csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást a két személy, valamint egy férfi bűntársuk ellen.

A Soproni Rendőrkapitányság és a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói március 9-én a reggeli órákban fogták el S. T. 45 éves és L. B. 29 éves győri tartózkodási helyű lakosokat. A gyanúsítottak 2015. szeptembere és 2016. februárja között 12 alkalommal csaltak ki idős személyektől több százezer forintos összegeket, összesen 2.530.000 forint értékben.A büntetőeljárás során a nyomozók megállapították, hogy az időskorú női sértetteket vonalas előfizetői telefonszámukon egy női hang hívta fel, aki hol unokájukként, hol pedig lánygyermekükként igazolta magát. Miután a szépkorúak elhitték, hogy a hívó fél a hozzátartozójuk belelegyeztek a kért "gyors pénzügyi segély" címén kialkudott pénzösszeg átadásába. Ekkor a 45 éves elkövető hívta egyik bűntársát, aki a pontos cím közlését követően a sértett lakóhelyén megjelent és lezárt borítékban a kicsalt pénzösszeget átvette, majd a helyszínről eltávozott. A sértettek felhívásához és az egymás közötti kapcsolattartáshoz a bűnelkövetők erre a célra vásárolt és használt mobiltelefonokat és SIM kártyákat használtak, melyeket egy-két nap után lecseréltek.

A Soproni Rendőrkapitányság munkáját az Országos Rendőr-főkapitányság központi szervei bűnügyi-elemző szakmai támogatásukkal segítették, melynek eredményeképpen sikerült a bűncselekmény elkövetőit felkutatni és azonosítani.

A rendőrség a nyomozás során megállapította, hogy az időskorú női sértetteket telefonon hívták fel, majd hozzátartozójukként kiadva magukat, a csalók pénzt kértek az idősektől.

NEM ELŐSZÖR TALÁLKOZIK A RENDŐRSÉG AZ "UNOKÁZÓS" CSALÁSSAL!
Sajnos, az ehhez hasonló csalások egyre gyakrabban előfordulnak. A csalók legtöbbször kiszemelik idős női áldozatukat, majd információt szereznek a családi helyzetéről. Telefonon keresztül unokáknak adják ki magukat és rossz anyagi helyzetre hivatkozva pénzt kérnek a gyanútlan áldozatoktól. A pénzért általában egy másik személy érkezik, aki az unokák barátjának adja ki magát. A csalók minden nyom nélkül elhagyják a házat. Miután a csalóknak sikerült átverniük a kiszemelt áldozatot, azonnal megsemmisítik a telefont és a SIM kártyát is, ezért nehéz őket azonosítani a rendőrségnek.

Kovács Sándor (r.alezredes), dr. Bánhalmi Zsolt (r.ezredes), Aranyos Gábor (r.alezredes) a csalás megelőzésére hívja fel a figyelmet!
Forrás:OFF MÉDIA

A csalás megelőzése nem nehéz feladat, hiszen ha hasonló helyzetben találjuk magunkat, akkor nyugodtan tegyünk fel olyan kérdéseket, amivel ténylegesen megbizonyosodunk arról, hogy a hozzátartozónkkal beszélünk, valamint hívjuk fel más rokonunkat, hogy Ő tud-e valamit a feltételezett személy állapotáról.

Hozzászólások