Keresés
-18O
Győr
2020.10.20., kedd (Vendel)
  • Főoldal
  • Hírek
  • A teljes magyar vasúti menetrend is elérhető a Google Térképen

A teljes magyar vasúti menetrend is elérhető a Google Térképen

Offmedia- 2016.10.12. 10:29
514
Kilencven hazai vasútvonal és több mint 1200 vasútállomás menetrendjével bővül a Google Térkép. A Google, a MÁV, MÁV-START és a GYSEV együttműködésének köszönhetően mostantól Magyarország teljes belföldi vasúti menetrendje elérhető a Google Térkép online útvonaltervező rendszerében.

A Google Térkép célja, hogy minél átfogóbb és pontosabb információval támogassa a felhasználókat a tájékozódásban. Havonta több mint egymilliárdan használják az interaktív térképet világszerte, sokan közülük tömegközlekedéssel kapcsolatos információt keresnek. A Google, a MÁV, a MÁV-START és a GYSEV együttműködése ezen a területen jelent előrelépést, mivel mostantól a teljes belföldi vasúti menetrend elérhetővé válik a Google Térképen.


„A Google Térkép legfőbb célkitűzése, hogy segítse a felhasználókat a tájékozódásban, útvonalaik egyszerű megtervezésében. Ehhez nem csupán földrajzi adatok szükségesek, hanem tömegközlekedési információk is. A közös kezdeményezésnek köszönhetően mostantól a teljes belföldi vasúti menetrend elérhetővé válik az alkalmazáson belül, amely ezáltal segíti az utazókat útvonalaik könnyebb megtervezésében” – mondta Heal Edina, a Google magyarországi vezetője.

A Google Térkép 2007 óta szolgáltat tömegközlekedési adatokat a világ városaiban. A funkció mára a világ 64 országának közel 20 000 városának és több mint 3 millió állomásának közlekedési információit tartalmazza. A helyi tömegközlekedési adatok már több magyar városban is elérhetőek, többek között Budapesten, Miskolcon, Debrecenben és Pécsett.

 
„A magyar vasútnak lépést kell tartania a technikai és informatikai fejlődéssel. A Google Térkép alkalmazásban a vasút elsőként jelenik meg a magyarországi helyközi és távolsági közösségi közlekedési szolgáltatók között az ismert és népszerű felületen. Európában, ha nem is elsők, de élen járók leszünk ezzel a franciák, németek, osztrákok után. Mindez azt jelenti, hogy sok millió számítógépen, táblagépen és okostelefonon válunk egyetlen kattintással vagy érintéssel elérhetővé a hazai és külföldi utasaink számára – mondta Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Csépke András, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: „A rendszer segítségével a tömegközlekedéssel történő utazások tervezhetőbbé válnak, ezzel is növelve a közösségi közlekedés versenyképességét az egyéni utazásokkal szemben. A Google Térkép használatával az utazás megtervezésekor az utasok komplex tájékoztatást kapnak: a kiválasztott időpontban mely közlekedési eszközöket vehetik igénybe, milyen menetidőre számíthatnak, sőt egy kattintással elérhető a MÁV-START online jegyvásárlási felülete is. Mivel a Google rendszere az egész világon egységes, így a Magyarországra látogató turisták is könnyebben el tudnak igazodni a vasúti közlekedésben akár saját anyanyelvükön, az általuk megszokott módon.

Hozzászólások