Keresés
-18O
Győr
2020.07.04., szombat (Ulrik)
  • Főoldal
  • Hírek
  • EYOF: először érkezik az olimpiai láng Magyarországra

EYOF: először érkezik az olimpiai láng Magyarországra

Offmedia- 2017.01.24. 11:59
2083
A 180 nap múlva kezdődő győri ifjúsági olimpián 10 sportágban 3600 sportoló vesz részt

Éppen 180 nappal vagyunk a 2017-es nyári európai ifjúsági olimpia (EYOF) rajtja előtt, ennek okán sajtótájékoztatót tartottak a győri Audi Arénában. Borkai Zsolt polgármester, a Magyar Olimpia Bizottság elnöke számolt be a sajtó képviselőinek a jelenlegi helyzetről.

A polgármester azzal kezdte, hogy amikor Győr megkapta a 2017-es ifjúsági olimpia rendezési jogát, még senki sem tudhatta, hogy később Magyarország egy még nagyobb projektbe vágja a fejszéjét: Budapest harcba indul a 2024-es olimpia rendezési jogáért. Véleménye szerint ez a két esemény csak egymást erősíti, egy sikeres ifjúsági olimpia növeli a főváros esélyeit is a rendezésre.

A tavalyi év végéig 2350-en jelentkeztek önkéntesnek - akiknek mintegy a 10 százaléka külföldi. De akadnak lelkes nyugdíjasok is, akik szintén szeretnék munkájukkal segíteni az eredményes rendezést - a legidősebb felajánlkozó 84 éves.

Az olimpiai láng Rómából indul, ezzel először érkezik olimpiai láng Magyarországra. A terv szerint a lángot körbeviszik az országban. Az ifjúsági olimpiát a 14 és 18 éves korosztály számára rendezik, nem minden olimpiai számban, de emellett kulturális rendezvények is lesznek, ezzel többet kínál, mint a „nagy testvér” ötkarikás játékok. Már ismert, hogy 3600 sportoló jelezte részvételét, 10 sportágban.

"Szinte ugyanabban az időben három hatalmas eseményt rendez az ország a nyár végén – tette hozzá Borkai Zsolt, utalva a vizes világbajnokságra, a Forma 1-es futamra és az EYOF-ra. – Ezek eredményes megrendezése is segíthet abban, bebizonyítsuk, az ország képes nagy tömegeket megmozgató versenyek lebonyolítására."

Az olimpiai lángért május 22-én utaznak ki Rómába, Magyarországra május 23-án érkezik, ennek okán ünnepséget is rendez a város.

MI IS AZ AZ OLIMPIAI LÁNG? EGY KIS KITEKINTÉS ITT.

A téli ifjúsági olimpiát Törökországban rendezik, a kialakult politikai helyzet, a rossz közbiztonság miatt a szülők úgy döntöttek, oda nem engedik ki gyermekeiket. Borkai Zsolt elmondta, megérti ezt a döntést, és biztos benne, hogy hazánk biztonságos körülményeket kínálhat a fiataloknak.

Az Off Média kérdésére, hogy az esetleges sikeres EYOF-rendezés vajon csillapíthatja-e azokat a mozgalmakat, amelyek Budapest 2024-es pályázata ellen ágálnak, Borkai Zsolt elmondta: az ország egy rosszul rendezett olimpiában nem érdekelt, viszont egy sikeres 2024-es rendezés hatalmas lökést adhat az egész nemzetnek.

Az idei EYOF megnyitóünnepsége július 23-án lesz, záróünnepsége július 30-án.

További részletek ITT találhatók.

Korábbi cikkek

Borkai Zsolt: a jövőben is sikerágazat lesz a magyar sport

850 versenyző áll rajthoz Győrben

Hozzászólások