Keresés
-18O
Győr
2019.10.15., kedd (Teréz)

A dohányzó apa is növeli az asztma kockázatát gyermeke fogantatása előtt

Offmedia- 2016.09.30. 12:53
594
Az utódnál háromszorosára növeli az asztma korai kialakulásának kockázatát, ha az apja a fogantatás előtt dohányzott - derítették ki norvég tudósok.


Nemcsak az apa fogantatás előtti dohányzása, hanem annak korai elkezdése is növeli az asztma kialakulásának kockázatát. Ez azt bizonyítja, hogy az apa életmódja is közrejátszik a gyermek egészségében - mutatták ki a Bergeni Egyetem kutatói 24 ezer gyermeket vizsgáló tanulmányukban.

A legnagyobb kockázatot az jelenti a gyermek asztmájának kialakulására, ha az apa 15 éves kora előtt már elkezdte a dohányzást - mondta Cecilie Svanest, a norvég egyetem professzora.

Tény, hogy az anyai dohányzás is növeli az asztma kialakulását a születendő gyermeknél, azonban nem a fogantatás előtt - derült ki a kutatásból. 

A különbség oka az lehet, hogy az apa dohányzása a spermasejteken keresztül hat az utódra.
"A dohányzásról köztudott, hogy genetikai és epigenetikai károsodást okoz az ondósejtekben, amely átadható az utódnak és fejlődési rendellenességet idézhet elő" - magyarázta Svanes.

"Az állatkísérletekben egyre több a bizonyíték az úgynevezett epigenetikai mechanizmusra, amely által az apa fogantatás előtti környezete hatással lehet a jövőbeni nemzedék egészségére" - tette hozzá. 

Svanes és kutatócsoportja azt is vizsgálta, hogy hatással van-e az asztma kialakulásának kockázatára az, ha az apa hegesztéssel foglalkozott. Kimutatták az asztma növekvő kockázatát az utódnál még akkor is, ha az apa felhagyott a hegesztéssel a fogantatás előtt.  


Hozzászólások