Keresés
6O
Győr
2017.11.19., vasárnap (Erzsébet)

A fenyegetések elől elmenekült Afganisztánból a Messi-rajongó kisfiú és családja

Offmedia- 2016.05.04. 11:33
161
A tálibok fenyegetései és zaklató telefonok miatt elhagyta családjával Afganisztánt az az ötéves kisfiú, aki házilag, nejlonzacskóból készített Messi-focimeze révén világhírűvé vált.

Bejárta a világot januárban a Murtaza nevű kisfiú fotója, amelyen egy kék-fehér csíkos műanyag zacskót visel, rajta Lionel Messi argentin labdarúgó filctollal felírt nevével és mezének 10-es számával. Az év elején az afgán labdarúgó-szövetség ígéretet tett arra, hogy Murtaza találkozhat a katalán együttes ötszörös aranylabdás argentin sztárjával, aki az UNICEF jószolgálati nagykövete is, ám a találkozásra egyelőre nem került sor. A sportoló februárban dedikált válogatott és Barcelona-mezt küldött a kisfiúnak. 

    
Mohammad Arif Ahmadi, a fiú apja elmondta, hogy a szomszédos Pakisztánba, Kvetta városba költöztek a zaklatások elől. "Az élet gyötrelemmé vált számunkra" - fogalmazott az apa, aki elmondta, nem akarták elhagyni Afganisztánt, de a fenyegetések mind komolyabbakká váltak. Attól féltek, hogy Murtazát elrabolják. 

Ahmadi szerint kezdetben nem tudták, kik állhatnak a telefonhívások mögött, arra gondoltak, hogy bűnbandák akarnak pénzt kicsikarni tőlük, mert azt hiszik, a család nagy pénzre tett szert a nemzetközi népszerűség révén. Amikor azonban levelet kaptak a táliboktól, rájöttek, hogy a telefonhívások is tőlük érkeztek. 

"A levélben a tálibok azt firtatták, a fiam miért nem a Koránt tanulja az iszlám iskolában, miért engedem, sőt bátorítom focizni" - mondta Ahmadi. "Eladtam mindenemet, és kihoztam a családomat Afganisztánból, hogy megmentsem a fiam és a többiek életét" - tette hozzá az apa.

A tálibok nem kommentálták Murtaza esetét. Az iszlám radikális irányzatát képviselő mozgalom az 1990-es évek közepén erősödött meg Afganisztánban, majd uralma alá hajtotta az ország döntő részét. 1996 és 2001 között voltak hatalmon Afganisztánban, ez idő alatt több sportot iszlámellenesnek nyilvánítottak - bár a férfiak űzte futballt éppen nem. A kabuli futballstadiont azonban átalakították: nyilvános kivégzéseket tartottak ott.

Miután a tálibok hatalmát megdöntötték, Afganisztánban újra népszerűvé válhattak a sportok. A tálib felkelők azonban minden sporteseményben a "romlott" Nyugat befolyását látják.

MTI

Hozzászólások