Keresés
8O
Győr
2017.11.18., szombat (Jenő)

Az oroszok több mint fele, nem is hallott az '56-os eseményekről!

MTI- 2016.10.20. 14:23
287
Az orosz lakosság több mint felének, 57 százalékának nincs tudomása róla, hogy Magyarországon 1956-ban felkelés zajlott, a többiek fele szerint pedig indokolt volt a forradalomnak a szovjet hadsereg által történt elfojtása - derült ki független Jurij Levada Elemzőközpont csütörtökön közzétett felméréséből.
A Magyarországon hat évtizeddel ezelőtt történtekről a megkérdezettek 21 százaléka bizonyult viszonylag jól tájékozottnak, 22 százalék pedig csupán "hallott valamit" róluk. 

Egy szovjet T34-es tank a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Kapisztrán téri bejáratában 2016. október 15-én. A tankot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából állították ki.
Forrás:MTI Fotó: Lakatos Péter

Azok egyötöde, akik tudtak '56-ról, úgy vélekedett, hogy annak oka "a nyugati országok felforgató tevékenysége" volt. Ugyanennyi azok aránya, akik szerint az eseményekért "a magyar vezetés szovjetellenes és revizionista erői" tehetnek, akik megpróbáltak "államcsínyt" végrehajtani és elszakítani az országot a szocialista tábortól.

További 16 százalék szerint Magyarországon "az ellenzék által kezdeményezett ellenforradalmi lázadás" történt, 15 százalék szerint pedig 1956 "népfelkelés" volt "a Szovjetunió által Magyarországra kényszerített rezsim ellen".

Azoknak 50 százaléka szerint, akik tudtak '56-ról, Budapest szovjet ostroma és a felkelés elfojtása indokolt volt, és csak 24 százalék vallott ezzel ellentétes nézetet. 

A felmérést szeptember végén, 137 településen, 1600 fős mintán végezték el.

A Levada-központ egyébként szerdán panaszt nyújtott be egy moszkvai bíróságon az orosz igazságügyi minisztérium szeptemberi döntése ellen, amely "külföldi ügynökként" bélyegezte meg a szociológiai intézetet.

Hozzászólások