Keresés
-18O
Győr
2020.09.27., vasárnap (Adalbert)
  • Főoldal
  • Hírek
  • Külföld
  • Az uniós államok kiállnak Magyarország mellett és bírálják a luxemburgi miniszter szavait!

Az uniós államok kiállnak Magyarország mellett és bírálják a luxemburgi miniszter szavait!

Erdélyi József Attila- 2016.09.14. 09:56
582

Mi is beszámoltunk róla, hogy a luxemburgi külügyminiszter, Jean Asselborn szerint Magyarországot ideiglenesen vagy véglegesen ki kellene zárni az EU-ból. Ezt a felvetést több uniós állam is elutasítja, köztük az osztrák és német külügyminiszter, valamint a lett és litván diplomácia vezetője, illetve a cseh miniszterelnök - informál a hirado.hu.


A luxemburgi külügyminiszter, Jean Asselborn a Die Welt című német lapnak adott interjút, melyben arról beszélt, hogy egy olyan tagállamot, mint Magyarország, aki kerítést épít a menekültek ellen, megsérti a sajtószabadságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét, azt ki kellene zárni az EU-ból. 

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter.
Forrás:Getty/Europress

Első felszólalóként az osztrák külügyminiszter bírálta Asselborn szavait. Sebastian Kurz elfogadhatatlannak nevezte a luxemburgi külügyminiszter felvetését. Az osztrákok képviselője úgy véli, hogy komolyabb szóváltásra is sor kerülhet az EU-ban, de a médián keresztül való üzengetés nem járul hozzá a sikeres, közös munkához. “Magyarország európai állam, uniós tagország és Ausztria szomszédja” - jelentette ki Kurz, majd folytatta: “tiszteletre van szükség, hogy ne kerüljön veszélybe az európai béke”.

A luxemburgi külügyminiszter kijelentését, a német Frank-Walter Steinmeier sem fogadja el, hiszen szerinte egyik uniós tagállamot sem kellene kitessékelni a közösség ajtaján.

„Megértem, hogy Magyarországot figyelve néhányan egyre türelmetlenebbek Európában az Európai Bizottság és a magyar kormány folyamatos csörtéi miatt. Ugyanakkor az én személyes hozzáállásom nem engedi meg, hogy kitessékeljünk egy európai tagállamot az ajtón. Néha nem spórolhatjuk meg magunknak a bonyolult vitákat" - tette hozzá a német külügyminiszter, aki mellesleg Asselborn személyes jó barátja.

Rigában találkozott a német diplomácia vezetője a balti köztársaságok – Észtország, Lettország és Litvánia – külügyminisztereivel. Lettország külügyminisztere, Edgars Rinkevics "hangszóró-diplomáciának” nevezte Asselborn feltevését. Ez a retorika nem segít rajtunk” – mondta. Véleménye mellett Linas Linkevicius litván külügyminiszter is kiállt, aki szerint “az ilyen radikális kijelentések nem mindig lendítenek a dolgokon”.

Milos Zeman cseh államfő
Forrás:Getty/Europress

A cseh államfő szerint Asselborn javaslata, rendkívül árt az EU-nak. Milos Zeman véleményét szóvivőjén,  Jirí Ovcáceken keresztül tudatta:  ”Magyarország Csehország partnere az EU-ban és a visegrádi csoportban is” – jegyezte meg a szóvivő.

A kormányzó, konzervatív CDU-CSU-pártszövetségtől jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) alelnöke szerint a tagság megvonása helyett nemzetközi Károly-díj illeti meg Magyarországot, amiért megvédi az EU külső határát!

Alexander Gauland közleményében hangoztatta: Magyarország azon kevés tagállamok közé tartozik, amelyek “lelkiismeretesen” eleget tesznek az uniós külső határok védelmére vonatkozó szerződéses kötelezettségüknek.

Magyarország a kritikák helyett az európai egyesülésért végzett kiemelkedő munka elismeréseként járó nemzetközi Károly-díjat érdemli a határ védelmezéséért tett erőfeszítésekért – szögezte le az AfD-s politikus, aki szerint Jean Asselborn szavai már csak azért is “groteszkek”, és már önmagában “pimaszság”, mert egy olyan ember beszél az európai értékekről, és bírálja a hatályos uniós jognak érvényt szerző Magyarországot, aki az uniós partnerek kárára adóparadicsommá változtatta hazáját.

forrás: hirado.hu
Nyitókép: Pixabay

Hozzászólások