Keresés
12O
Győr
2017.11.22., szerda (Cecília)

Dízelbotrány: Az Audi nagy dízelmotorja is érintett lehet

MTI- 2016.08.07. 15:00
118
Emissziós értékeket manipuláló funkciókra bukkantak amerikai hatósági vizsgálatok során az Audi 3,0 literes dízelmotorjának vezérlő szoftverében - számolt be vasárnap a német Bild am Sonntag lap.
Forrás:Getty/Europress

A lap úgy tudja, hogy az Audi "nagy" dízelmotorjának vezérlő szoftvere 22 perc üzemidő után lekapcsolja a kibocsátási értékek szabályozását. A motorokat ellenőrző tesztek rendszerint nem vesznek 20 percnél több időt igénybe. A lap megkeresésére az Audi szóvivője a folyamatban lévő amerikai vizsgálatra hivatkozva elzárkózott a technikai részletek kommentálásától.

A német szövetségi gépjármű-nyilvántartó hivatal, a Kraftfahrtbundesamt (KBA) a Fiat motorjainál bukkant néhány hónappal ezelőtt hasonló eljárásra, és kezdeményezett vizsgálatot az Európai Bizottságnál. 

A Volkswagen dízelbotrányának rendezéséhez június végén adott zöld utat egy amerikai bíróság. A Volkswagen ennek keretében 14,7 milliárd dollárt fordít az amerikai autótulajdonosokat ért károk megtérítésére, autóik javítására és/vagy visszavásárlására, illetve környezetvédelmi feladatok finanszírozására. A program a Volkswagen 2,0 literes dízelmotorjával Amerikában értékesített 480 ezer autóra terjed ki, a 3,0 literes dízelmotorral szerelt 85 ezer Audi modellre nem.

Hozzászólások