Keresés
4O
Győr
2017.11.24., péntek (Emma)

Drónok fogják szállítani a vért és az oltóanyagokat Ruandában

MTI- 2016.05.14. 09:50
102
Drónok fogják szállítani a vért és az oltóanyagokat a világ legszegényebb országai közé tartozó Ruandában. A közép-afrikai ország az amerikai Zipline International robotikai vállalattal augusztusban indítaná be a drónszolgáltatást - közölte Paul Kagame, Ruanda elnöke pénteken.
A nem mindennapi csomagkézbesítést a UPS globális csomagszállító vállalat és a szegényebb országokat oltóanyagokkal segítő Gavi nevű szervezet is támogatja. A tervek szerint a drónok a 11 millió lakosú országban lévő vérátömlesztési központok felének fognak vért és oltóanyagokat szállítani. A szállítmányok így húszszor gyorsabban jutnak majd célba, mint ha földi úton érkeznének. 

Forrás:stocksnap.io

Keller Rinaudo, a Zipline vezérigazgatója kigali sajtótájékoztatóján közölte: a robotikai vállalat 12 millió dollárt (több mint 3 milliárd forintot) költött a drónok fejlesztésére. A tervezett szolgáltatást 12-15 repülőeszköz fogja ellátni. Hozzátette, a drónok az ország nyugati részén fognak tevékenykedni, 2017 végére pedig már egész Ruandát is lefedheti a szolgáltatás. 

Az Egyesült Államok és más országok vállalatai már egy jó ideje drónokat akarnak használni csomagszállításra, hogy időt és pénzt takarítsanak meg, de még meg kell oldaniuk különböző problémákat, például a repülőgépekkel való ütközés kockázatát vagy éppen az akkumulátorok biztonságának és élettartamának kérdését.

Az Amazon internetes kereskedelmi cég már 2013-ban bejelentette, hogy drónos csomagkézbesítéssel kísérletezik. A Google kis repülő eszközöket fejlesztett ki, amelyek az árut egy kötélen eresztik le a földre. Az amerikai szupermarket óriás, a Wal-Mart szintén drónos kiszállítást tervez.

Hozzászólások