Keresés
8O
Győr
2017.11.18., szombat (Jenő)

Félsz a pókoktól? Akkor ezt neked találták ki...

Erdélyi József Attila- 2016.04.15. 09:27
199
A világ egyik leggyakrabban előforduló fóbiája: az arachnofóbia, azaz a pókiszony. A betegek tisztában vannak azzal, hogy félelmük túlzott és irracionális, de mégsem tudnak tenni ellene.

Forrás:Getty/iStock

A fóbia elnevezése a görög arachne (pók) és a phobos (félelem) összetételéből származik. A pókiszony a világ egyik legelterjedtebb fóbiája és ott is felüti a fejét, ahol a halálos pókmarás esélye nagyon kicsi.

A tünetek gyakran akkor jelentkeznek, mikor az alany fizikai közelségbe kerül egy pókkal, de vannak olyan esetek is, mikor pusztán egy fotó elég ahhoz, hogy az illető dobjon egy hátast.

A súlyosabb tünetek közé tartozik az is, mikor a betegnek heves szívdobogása lesz, megemelkedik a pulzusa, szédülés és nehézlégzés fogja el. Szélsőséges esetekben az is előfordulhat, hogy a fóbiások kerülik a természetet, hogy még véletlenül se találkozzanak pókokkal.

A fóbia kialakulására még nincsenek bizonyított okok, de talán a legésszerűbb az az evolúciós folyamat, amikor őseinket halálos pókmarások fenyegették és a leghatásosabb módszer a félelem volt ellenük.

A kezelésnél legtöbbször szembesítik az illetőt egy pókkal, hogy saját maga győzze le a félelmét, azonban a betegek legtöbbje inkább egy újságot vagy egy légycsapót használ arra, hogy megszüntesse a félelmet (agyoncsapja)...

Forrás:Getty/iStock

Hiába a sok érv a pókok mellett, az emberek nagy többsége eltapossa őket, ha csak teheti. Ennek a módszernek akar véget vetni az a találmány, amely a Pókfogó nére hallgat.

Egyszerű szerkezet:


Mit teszel, ha egy pókot látsz?
Eltaposom/Agyon ütöm
Békén hagyom
Megeszem
Egy rituálé keretei között áldozatot mutatok be neki!
Do Riddles

Hozzászólások