Keresés
5O
Győr
2017.11.20., hétfő (Jolán)

Földhöz hasonló bolygót fedeztek fel a Nap legközelebbi csillagszomszédjánál

MTI- 2016.08.13. 10:49
289
Földhöz hasonló bolygót fedeztek fel a Naphoz legközelebbi csillag, a Proxima Centauri, a Kentaur csillagkép vörös törpéje körül - adta hírül a Der Spiegel német hetilap.
Hubble-Teleszkóp felvétele
Forrás:ESA/ Hubble/ NASA

Az asztrofizikusok szerint a bolygó olyan kedvező távolságra kering napjától, hogy felszínén folyékony halmazállapotú víz is előfordulhat, ami fontos feltétele az élet keletkezésének.

A Der Spiegel szerint soha ilyen közelségben nem bukkantak még a kutatók egy lehetséges "második Földre". A déli égbolton látható Proxima Centauri 4,24 fényévnyi távolságával a Nap legközelebbi csillagszomszédja.

Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) augusztus végén tervezi bejelenteni a tudományos szenzációt - írta a hetilap.
Az egyelőre névtelen bolygót a chilei Atacama-sivatagban működő tükrös teleszkóp segítségével fedezték fel.

A lapnak név nélkül nyilatkozott a kutatás egyik résztvevője. "Nem könnyű egy ilyen kicsi égitestet megtalálni, a méréstechnika teljesítőképességének határán mozogtunk" - idézte a Der Spiegel.

Az ESO egyik szóvivője, Richard Hook az AFP kérdésére elmondta, hogy tudomást szerzett a hetilap szombati számának cikkéről, ám nem fűzött hozzá semmilyen kommentárt.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) nagyjából egy éve jelentette be, hogy egy Földhöz hasonló bolygót fedeztek fel a Naprendszerünkön kívül, amely azonban igen messze, 1400 fényévre van a Földtől. Az exobolygó a Kepler 542b nevet kapta.

Hozzászólások