Keresés
-18O
Győr
2021.01.18., hétfő (Piroska)

Kitörni készül Japán egyik legaktívabb vulkánja

Erdélyi József Attila- 2016.09.14. 11:07
753
A brit kutatók a vulkáni magma felhalmozódását tanulmányozták. Állításuk szerint nagy kitörésre készül Japán egyik legaktívabb tűzhányója 30 éven belül.

Forrás:Getty/Europress

Egyre nagyobb veszélyt jelent a Kjúsú szigeten magasodó Szakuradzsima tűzhányó a Bristoli Egyetem tudósai szerint  - közölte a BBC.

A vulkántól 49 kilométerre található a Szendai atomerőmű is, illetve a 600 ezres lakosú Kagosima város. A tűzhányó utolsó nagy kitörése 1914-ben volt, akkor 58 áldozatot követelt.

A Japán-szigeteka csendes-óceáni tűzkörön fekszik, így több mint 100 vulkánja van. A Szakuradzsima rendszeresen löveli ki magából a hamut és minden évben hallani kisebb robbanásokat a kráterből. Utoljára februárban tört ki.

A tűzhányót folyamatosan ellenőrzik a japán hatóságok. Jelenleg a japán vulkáni figyelmeztető rendszerben a 3-as fokozatot kapta. A rendszerben öt fokozat létezik, a hármasba két tűzhányót jegyeznek.

"Az 1914-es kitörés 1,5 köbkilométer tömeget mozgatott meg. Adataink alapján úgy véljük, mintegy 130 évbe telik, hogy a vulkán ennyi magmát felhalmozzon egy újabb, hasonló méretű kitöréshez, ez pedig azt jelenti, hogy nagyjából 25 évnyire vagyunk ettől" - mondta az Exeteri Egyetem Camborne földtani kutatóintézetének tudósa,  James Hickey.

A Bristoli Egyetem és a Szakuradzsimai Vulkánkutató keddi közleményükben kitértek arra is, hogy évente 14 millió köbméter magma gyűlik össze a vulkánban, ez 3,5-ször töltené meg a Wembley stadiont.

A magma felhalmozódásának üteme gyorsabb annál, hogy a rendszeres, kisebb erupciókkal kilövellhetné a vulkán, ennek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy valószínűleg 30 éven belül várható egy újabb pusztító kitörés.

Hickey és a kutatócsoport azt reméli, az előrejelzés segít a hatóságoknak felkészülni a katasztrófára. A Kiotói Egyetem egy professzora, Nakamicsi Haruhisza szerint már elkészültek Kagosima új evakuálási tervei.

Forrás: BBC


 

Hozzászólások