Keresés
-18O
Győr
2020.12.03., csütörtök (Ferenc, Olívia)

Külföldi sajtó Magyarországról: "Hasznos idióták"

MTI- 2016.11.13. 15:10
3155
Németországban a Frakfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című vasárnapi lap foglalkozott Magyarországgal, a konzervatív lap a bőnyi rendőrgyilkosságról írt.
Bőnyi lövöldözés helyszínén az eset napján.
Forrás:MTI Fotó: Krizsán Csaba

Hasznos idióták című írásában Stephan Löwenstein kiemelte: az eset rávilágít arra, hogy a szélsőjobboldali szubkultúra nagymértékben "militáns és gátlástalan" Magyarországon, és az ügynek vagy egy "politikai utójátéka" is, amelyről még nem lehet megállapítani, hogy miként végződhet. Először a TEK-et érték bírálatok, amiért nem vett részt a bőnyi akcióban, majd a Magyar Nemzeti Arcvonal Oroszországhoz fűződő kapcsolataira, illetve a szervezet és a Jobbik közötti viszonyra terelődött a vita, ami "belpolitikailag kényes", tekintve, hogy a Jobbik a Fidesz leginkább komolyan vehető riválisa.


Az "Oroszország-kapcsolat" ügye nagyon is "kapóra jön a Fidesznek" - tette hozzá az FAS szerzője, a többi között kifejtve: a Jobbik "valami olyasmi, mint a szélsőjobboldali szubkultúra parlamenti szárnya", amelynek vezetője, Vona Gábor ugyan jó két éve a politikai spektrum közepe felé tartó stratégiát követ és mérsékelte a párt retorikáját, de továbbra is vannak kapcsolatai a jobboldalnak a "széleken túli" részeivel.

Hozzászólások