Keresés
-18O
Győr
2021.01.15., péntek (Lóránt, Loránd)

Malajziában találták meg a világ legmagasabb trópusi fáját

MTI- 2016.06.09. 09:45
511
Kilencven méter magasra nőtt az a fa, amelyet a maláj nemzeti parkban találtak a Cambridge-i Egyetem és Sabah szövetségi állam erdészeti szakemberei.
A Malajzia egyik érintetlen vadonjában, a Maliau-medence erdőiben található sárga meranti (shorea faguetiana) fa 1,2 méterrel magasabb mint az eddig legmagasabbnak tartott trópusi fa, amely egy 88,3 méteres sárga meranti volt. Ez a fa a maláj Tawau-hegységben lévő nemzeti parkban nő - adta hírül a Cambridge-i Egyetem honlapja. 

Forrás:Stephanie Law/Cambridge University

Az óriás fát a kutatók a terület biodiverzitásának megőrzése céljából végzett felderítő repülések során fedezték fel.     A fa pontos magasságát egyetlen módon lehetett megállapítani, ha valaki felmászik rá és mérőszalaggal megméri. Egy térségbeli tapasztalt famászó, Unding Jami a közelmúltban mászta meg és mérte meg a fát. 

A fa lejtőn áll, ezért lejtőn lefelé 91 méter magas, lejtőnek felfelé 88 méter. "Átlagmagasságát 89,5 méterben állapítottuk meg" - magyarázta David Coomes, az egyetem növénytudomáyni tanszékének kutatója. 

A fa nagyjából olyan magas, mintha 65 ember állna egymás vállán, vagy egymásra raknának 20 londoni emeletes buszt. Néhány méterrel alacsonyabb a 96 méter magas londoni Big Bennél.

A világ legmagasabb fája a kaliforniai Redwood Nemzeti Park mamutfenyője, amely 115,6 méter.


"A mérsékelt övi térségekben a mamutfenyők akár 30 méter magasabbra is nőhetnek, de a trópusokon 90 méter körüli a magassági határ. Senki nem tudja, hogy miért"
- tette hozzá Coomes. 

A meranti fajok Malajziában, Indonéziában és a Fülöp-szigeteken őshonosak. Több változatuk ismert: sötétvörös, vörös, világos vörös, sárga és fehér. Az elnevezések a fa színválasztékára utalnak. A fatörzs ág nélküli hossza eléri a 15-25 métert. A sárga meranti a Természetvédelmi Világszövetség vörös listája szerint veszélyeztetett faj.

Hozzászólások