Keresés
6O
Győr
2017.11.19., vasárnap (Erzsébet)

Még a végén az olaszok legalizálják a füvet...

Offmedia- 2016.07.28. 10:00
261
Hétfőn kezdődött a marihuána legalizációjáról szóló vita az olasz parlamentben - írta a Reuters. Az ügyben persze nincs egyhangú egyetértés, amin meg sem lepődünk. A javaslat támogatói szerint a maffia visszaszorításában is nagy szerepet játszana a legalizáció, habár a felvetés ellen tiltakoznak a vaskalapos konzervatívak, sőt a katolikus egyház is.

A marihuána akciót főként a Matteo Renzi-féle Demokrata Párt képviselői protezsálnak, valamint az establishment-ellenes Ötcsillagos Mozgalom is kiáll a törvényjavaslat mellett. Mivel az olasz parlament kétkamarás, az alsóházban is komoly vitát robbantott ki a fű legális szívása és termesztése. Az ellenzők több mint 1300 módosítást nyújtottak be a tervezethez.

Forrás:pixabay

Ha a törvényt elfogadják, az azt jelentené, hogy bárki tarthatna magánál maximum 5 gramm füvet, otthonában pedig összesen 15 grammot. Az olasz otthonokban növényt is lehetne termeszteni (maximum 5 tövet), továbbá termesztői közösségeket is létrehoznának, melyekben ötven gazda kapna helyet. Vásárolni csak, államilag jóváhagyott eladóktól lehetne. Büntetést viszont ugyanúgy kapnának azok, akik a feketepiacon akarnak majd hozzájutni a zöldhöz, arról nem beszélve, hogy a közterületen történő szívás sem lenne megengedett...

Az olasz lakosságot is megosztó kérdésben, azonban Benedetto della Vedova , a külügyi államtitkár ésszerű indokokat hozott fel a fű mellett, hiszen elmondása szerint, a legalizáció komoly profitot hozna az államnak, illetve a rendőrség is megszabadulna a pitiáner füves ügyektől...

Az ellenzők között, viszont olyan nevek is akadnak mint Ferenc pápa és a Vatikán. Habár a pápa többnyire liberálisan áll az ilyen kérdésekhez, 2014-ben arról beszélt, hogy a rekreációs drogok legalizációja nem éri el a kitűzött célokat...

A jogszerű szívásban a kormányzó pártok sincsenek teljesen egy hullámhosszon, hiszen a Demokrata Párttal közösen kormányzó Új Jobbközép (NCD) nyújtotta be a legtöbb törvénymódosítást, ami azt jelenti, hogy egyértelműen ellenzik a legális szívást!

A 2008-as válságot az olaszok is megérezték, hiszen azóta sem tértek magukhoz igazán, mármint ami a gazdaságot illeti. Pontosan a mélypontból való kilábalást hozzák fel a fű támogatói, hiszen szerintük és a becslések tükrében a marihuána-feketepiac évi 7,2 milliárd és 30 milliárd euró közötti bevételtől fosztja meg az országot.

A hétfőn tartott vita ez ügyben, nem hozott releváns döntést, csupán annyit, hogy szeptemberben hoznak érdemleges rendeletet a fűről.


Forrás: Reuters / 444

Hozzászólások