Keresés
8O
Győr
2017.11.18., szombat (Jenő)

Ötvenmillió éves sztorit őrzött meg a borostyánkő

MTI- 2016.07.18. 13:00
173
Egy nagyjából ötvenmillió évvel ezelőtt lezajlott természeti jelenetet őrzött meg a jelenkornak egy borostyánkő a Balti-tenger oroszországi partvidékén.

George Poinar, az Oregoni Állami Egyetem rovartudósa és borostyánszakértője szerint a megkövesedett gyanta egy aprócska gombát, egy szál emlősszőrt és egy rovarnak mindössze pillanatokkal a ragacsos faváladék lecsöppenése előtt levedlett kültakaróját tartalmazza.

Forrás:Oregon State University

"A gomba egy fa tövében nőtt. A rovar felfedezte, és készen állt arra, hogy lakmározzon belőle. Ekkor azonban megjelent egy rágcsáló, elharapta a gomba szárát és ezzel egy időben némi gyanta csöppent a gombára"
- magyarázta elméletét a szakember.

Poinar szerint a gyanta elkapta a rovar lábát, ezért az apró állat jobbnak látta levedleni a kültakaróját és eliszkolni a helyszínről. "Tehát most megvan nekünk a rágcsáló szőrszála, a rovar külső burka, és persze az értékes gomba is, egy borostyánba ragadva" - mondta a szakember.

Mint hozzátette, a különleges borostyánkő egy nagyjából 50 millió évvel ezelőtt, egy ősi szubtrópusi örökzöld erdőben történt találkozást őrzött meg a jelenkor számára.

A kutatók a Fungal Biology című folyóiratban számoltak be a felfedezésükről.


Nyitókép: Getty/iStock

Hozzászólások