Keresés
-18O
Győr
2019.10.15., kedd (Teréz)

Robotokat alkalmaz két belga kórház

MTI- 2016.06.15. 13:35
302
Humanoid robot fogadja a pácienseket két belgiumi kórházban a jövő héttől, a külön e célra kifejlesztett gépembereket hétfőn mutatták be a liege-i La Citadelle klinikán.
Az 1,40 méter magas, rejtett kerekeken guruló, mellkasa előtt egy érintőképernyőt viselő, emberformájú Pepper robot 20 nyelven ismeri fel az emberi hangot, és képes különbséget tenni a férfi, a női és a gyermekhang között.


A 30 ezer euróért (9,4 millió forint) vásárolt robot a liege-i kórháznak csak az előcsarnokában igazítja útba a látogatókat, az ostendei AZ Damiaan klinikán azonban a szakrendelésekre is elkíséri a betegeket, ha azok akarják.

A hétfői sajtótájékoztatón elhangzottak szerint ezek a világon az első robotok, amelyek egy egészségügyi intézményben recepciósként segítik a személyzet munkáját.

A Pepper-típusú humanoid robotok más változatait már kipróbálták japán és francia áruházakban.
A kórházi robotok alkotóelemeit Ázsiában gyártják, de Franciaországban szerelik össze, és a Zora Bots belga cég fejlesztett ki hozzájuk speciális, a kórházi recepciós feladatköréhez igazodó szoftvert.

A Pepper-robotcsalád kisméretű, mindössze 57 cm magas tagjai szerte a világban már mintegy 300 kórházban, utógondozóban és idősotthonban segítik az ápolók munkáját. A belgiumi kórházak az elsők, ahol nagyobb testvéreik recepciós feladatot látnak el.

Hozzászólások