Keresés
-18O
Győr
2020.12.03., csütörtök (Ferenc, Olívia)

Szijjártó: Európa nem tudja megvédeni határait

MTI- 2016.11.12. 13:35
565
Az Európai Uniónak mindenekelőtt saját határait kell megvédenie, és Európába való meghívás helyett a humanitárius válságövezetek közelében kell segítenie a háborúk elől menekülőket - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az IlSole24Ore című olasz gazdasági napilapban szombaton megjelent interjúban.
Szijjártó Péter nagyon elhibázottnak nevezte, hogy az európai politikai vezetők mintegy meghívták a migránsokat, hogy jöjjenek Európába, és utána kvóták szerint elhelyezik őket az unió különböző országaiban. 

Hangsúlyozta, hogy az EU-nak mindenekelőtt saját határait kell megvédenie. Ezen kívül támogatnia kell a humanitárius válságövezetekhez közeli országokat, hogy a háborúk elől menekülők ne kényszerüljenek Európába menni, hanem otthonuk közelében állhassanak meg. Így az európai forrásokat arra kell felhasználni, hogy a válságövezetekhez közeli országok vállalják kötelezettségeiket. 

Forrás:MTI Fotó: Marjai János

Szijjártó Péter az olaszországi migrációs helyzetre vonatkozó kérdésre úgy válaszolt, hogy az olasz partok védelme nehéz, de nem lehetetlen. Hozzátette, hogy az afrikai partokról induló migránsokkal teli hajóknak el se kellene indulniuk.    

"Mindenkinek tudnia kell, hogy akárki illegálisan teszi be a lábát Európába, el lesz utasítva. Csakis így lehet megállítani a hajókat" - fogalmazott a magyar diplomácia vezetője. 

Matteo Renzi olasz miniszterelnök korábban bírálta a magyar migrációs politikát, és úgy fogalmazott, hogy Magyarország "perselynek" tekinti az EU-kasszába milliárdokat befizető Olaszországot. Szijjártó Péter ezt úgy kommentálta, hogy nézeteltérések lehetnek, de tisztelet jár mindenkinek, és "ha megtámadnak, válaszolunk: meg kell védenünk országunkat". 

A magyar külgazdasági és külügyminiszter kijelentette, bármikor kész kiszámolni, hogy a Magyarország által kapott európai források mekkora része tért vissza a német és olasz vállalkozásokhoz.

"Senki nem ajándékozott nekünk semmit, az európai források nem humanitárius engedmények, a tagállamokkal kötött szerződés részei" - mondta. Hozzátette, hogy Magyarországnak senkivel szemben sincsen adóssága. 

Szijjártó Péter elmondta az olasz gazdasági napilapnak, hogy 2010 óta 600 ezer munkahelyet teremtettek Magyarországon, a munkanélküliség 4,8 százalékra csökkent, és az egész kelet-közép-európai térség gazdaságilag vonzóvá vált. Elismerte, hogy Németországgal vannak nézeteltérések a migrációról, de ez nem befolyásolja a kétoldalú üzleti kapcsolatokat.    

Oroszországgal a magyar kormány pragmatikus és átlátható együttműködést folytat, Donald Trump megválasztásával pedig az Egyesült Államokkal való kapcsolat javulni fog - tette hozzá.

Hozzászólások