Keresés
-18O
Győr
2020.09.30., szerda (Jeromos)

Tévedésből csaknem két hétig menekültként élt egy kínai turista Németországban

MTI- 2016.08.09. 10:17
536
Csaknem két hetet töltött egy németországi menekültotthonban egy kínai turista, mert tévedésből lopási bejelentés helyett menekültjogi kérelmet írt alá.
A kép csak illusztráció!
Forrás:Getty / iStock

"Elindított egy gépezetet, amelyből nem tudott többé kikerülni" - mondta Christoph Schlütermann, a dülmeni menekültotthont üzemeltető Német Vöröskereszt vezetője hétfőn. Az esetről a Dülmener Zeitung című helyi lap tudósított.

A menekültstátuszt kérelmező kínai férfit július elején szállították egy regisztrált menekültekkel teli busszal Dortmundból Dülmenbe, ahol nagyon hamar kitűnt a többiek közül.

"Annyira más volt, mint a többiek: nagyon, nagyon gyámoltalan" - mondta Schlütermann. A férfi különösen viselkedett, nagyon udvarias módon próbálta felhívni magára a figyelmet. Az egyik segítő egy fordítóapplikáció segítségével kezdett kommunikálni a kizárólag mandarin nyelvet beszélő férfival. Idővel nyilvánvalóvá vált, hogy az egyik észak-kínai tartományból érkezett 31 éves utazó nem menedéket keres, hanem Franciaországba és Olaszországba akar utazni.

A város kínai étterméből a hatóságok segítségére siető tolmács derített fényt a férfi történetére: miután Stuttgartba érkezett, ellopták a pénztárcáját, ám ahelyett, hogy a rendőrségen tett volna feljelentést, ügyével valahogy egy heidelbergi hivatalba került, ahol egy menedékjogi kérelmet tettek le elé, melyet aláírt.

Ezt követően vitték el Dortmundba, ahol a menekülteket elsőként fogadó intézményben elvették tőle útlevelét és vízumát, valamint ujjlenyomatot is vettek tőle.

"Ezzel bekerült a rendszerünkbe és ugyanúgy kezelték, mint bármely más menedékkérőt" - mondta a felelős hatóság szóvivője. A férfit megvizsgálták, megkapta a megérkezését regisztráló papírokat és Dülmenbe vitték, ami ellen ő nem tiltakozott. "Azt tette, amit mondtak neki" - fogalmazott Schlütermann.

A történtek pontos rekonstruálása tizenkét napig tartott. "Dolgozóink egész nap konzulátusokra telefonáltak az ügyében, ám kezdetben senki nem ismerte őt" - mondta a Német Vöröskereszt képviselője. Hozzátette: a helyzetet nehezítette, hogy vízumát a felelős hatóságok elkavarták.

Miután pótolták dokumentumait, a botcsinálta menekült folytathatta utazását.

Hozzászólások