Keresés
3O
Győr
2018.01.18., csütörtök (Piroska)

Véget ért a félévszázados háború Kolumbiában

Erdélyi József Attila- 2016.08.25. 11:53
292
A Farc lázadócsoport és a kolumbiai kormány békeszerződést írt alá, ezzel várhatóan lezárulhat az 1964 óta tartó háború.

Forrás:Getty/iStock

A BBC közli és tudósítja azt a békeszerződést, amely a kolumbiai kormány és a Farc lázadócsoport között jött létre. A több mint öt évtizednyi fegyveres összecsapásoknak vet véget a megállapodás. A szerződés aláírását Havannában, a kubai fővárosban jelentették be, ahol már 2012 novemberében elkezdődtek a béketárgyalások.

A Háborúnak Vége

A szerződés szerint a felek, közösen lépnek fel a társadalmi kirekesztés ellen, stabil békét teremtve ezzel az országban, illetve igazságot szolgáltatnak a konfliktusok áldozatainak. 

A Farc lázadói beleegyeznek és felhagynak a fegyveres ellenállással, hogy a jövőben törvényes politikai kereteken belül vehessenek részt az ország irányításában.

Népszavazás

Az összecsapások 220 ezer emberáldozatot követeltek és milliók kényszerültek elhagyniuk otthonaikat. Ez első lépést a békekötés felé már júniusban megtették, azonban a békemegállapodást a kolumbiai polgároknak is jóvá kell hagyniuk. Az erről szóló szavazást október 2-án tartják! - közölte Juan Manuel Santos kolumbiai elnök.

Forrás: OrigoHozzászólások