Keresés
-18O
Győr
2019.10.18., péntek (Lukács)

"Április 4-ről szóljon az ének...."

Offmedia- 2017.04.04. 09:22
1493
Évtizedeken át ünneplőben öltözött ma az ország.
Hogy rohan az idő, észre sem vesszük. Ami ma élő, holnap porladó. Április 4-e van. Sokaknak semmit sem mond ez a dátum. A fiatalabbaknak alig dereng. Ja, hogy az a nap! Igen, igen, valami rémlik... Pedig évtizedek át nemzeti ünnep volt. Ezen a napon ünneplőbe öltözött az ország, derűt sugárzott a média, az a pár országos napilap - bulvár véletlenül sem volt köztük -, az egy szem televíziós csatorna. A gyerekek már túl voltak az iskolai ünnepségen, fehér ing, kék vagy vörös nyakkendő, attól függően, kisdobosként vagy nagydobosként kellett végighallgatni a műsort. Szavalások, dicsőítések. Énekek. Április 4-ről szóljon az ének...

Merthogy 1945-ben ezen a napon foglalták el végleg Magyarországot a szovjetek, ezen a napon tűnt el az utolsó német katona is az ország területéről, Velem községnél, ahogy tanították. Kiket jót, kinek rosszat hozott e jelképes nap. Az ország egyik felének bajt, elnyomást és nyűgöt, a másiknak felszabadulást, nyugalmat, békét. Kompország vagyunk, írta Ady, és tarthatunk tőle: mindig is kompország leszünk, két part között sodródva.

Szerencsére április 4-én már nem ünneplünk semmit. De a naptárban szerepel a dátum, épp csak feketével, az évtizedeket pedig nem lehet kitörölni generációk emlékezetéből.

Forrás:XJM - Régi Győr/Facebook
Fonoda, Puskás Tivadar utca
Forrás:Régi Győr/Facebook

Hozzászólások