Keresés
-18O
Győr
2020.08.03., hétfő (Hermina)
  • Főoldal
  • Kultúra
  • Dragomán György kapja az idei Győri Könyvszalon alkotói díját

Dragomán György kapja az idei Győri Könyvszalon alkotói díját

MTI- 2016.11.16. 09:29
465
Dragomán György kapja az alkotói díjat az idei Győri Könyvszalonon, amely több mint száz programmal várja péntektől vasárnapig a közönséget - hangzott el az eseményt bemutató sajtótájékoztatón kedden Győrben.
A József Attila-díjas író, műfordító a tizenhatodik alkalommal megrendezett könyves mustra megnyitóján veheti át az elismerést, amelyet korábban mások mellett Jókai Anna, Szabó Magda, Závada Pál és Jankovics Marcell is megkapott.

Forrás:Facebook - Dragomán György - Serge Ligtenberg

Az esemény nyitó napján 85 éves a magyar hangosfilm címmel konferenciát rendeznek, amelyen bemutatják A magyar hangosfilm plakátjai 1931-1944 című, hatszáz oldalas kötetet.

Fekete Dávid alpolgármester, a kötet egyik szerzője hangsúlyozta, hogy a kiadvány hiánypótló, hiszen korábban nem készült olyan mű, amely összegezte volna az abban az időszakban készült filmek plakátjait, tanulmányokkal kiegészítve. A könyv a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér, valamint az Országos Széchényi Könyvár gondozásában jelent meg. 

Az alpolgármester méltatta könyvszalont rendező megyei könyvtár és a Győri Nemzeti Színház közötti összefogást, amely révén a magyar irodalom népszerűsítése mellett a kultúra egyéb ágai is teret kapnak. Példaként említette a Ghymes együttes, a Budapest Bár és Szabó Balázs Bandája színházi koncertjeit.

Forgács Péter, a Győri Nemzeti Színház igazgatója elmondta, hogy második alkalommal rendezik meg a könyvszalon programjához csatlakozva a Kortársasjáték elnevezésű drámaíró versenyt, amelyen Garaczi László, Pozsgai Zsolt és Zalán Tibor íróknak, valamint Bagó Bertalan, Háda János és Szűcs Gábor rendezőknek 24 óra alatt kell elkészíteniük egy-egy előadást öt-öt színésszel. 

Horváth Sándor Domonkos, a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója kiemelte, hogy a könyvszalonon három nap alatt mintegy ötven kiállító mutatja be köteteit. 

A programokról szólva elmondta, hogy a csütörtöki nulladik napon a könyvtár rendezvénytermében a legkisebbeket szólítják meg többek között az Európa Koncert Szalonegyüttes, a Görömbő Kompánia és a Kajárpéci Vízirevű előadásaival. 

Az író-olvasó találkozókon mások mellett részt vesz Czigány Görgy, Hámor Vilmos, Kepes András, Lőricz L. László és Rakovszky Zsuzsa. 

A könyvszalonon győri és megyei vonatkozású könyveket is bemutatnak, köztük egy kötetet az 1897 és 2014 közötti megyei templomépítészetről Hartmann Gergely szerkesztésében, a Győr Első Világháborús dokumentumai 1914-1916 című kötetet, a Török István, az 1956-os forradalmi események mártírja című könyvet, amelyet Nagy Róbert és Tatai Zsuzsanna szerkesztett, valamint Győri Domonkos Profán című kötetét. 

Az Arany János Művelődési Házban pénteken nyílik Móser Zoltán Balogh Rudolf-díjas fotóművész Együttható képek című fotókiállítása, amely december 2-ig lesz látogatható.

Szintén pénteken rendezik a színházban a középiskolásoknak szóló kortárs irodalmi vetélkedőt, amelynek témája ezúttal Péterfy Gergely Kazinczy Ferenc élettörténetét feldolgozó regénye, A kitömött barbár.

Hozzászólások