Keresés
3O
Győr
2017.11.20., hétfő (Jolán)
  • Főoldal
  • Kultúra
  • FIFA 17: Hogyan működik a játékosok értékeinek meghatározása?

FIFA 17: Hogyan működik a játékosok értékeinek meghatározása?

Erdélyi József Attila- 2016.09.28. 13:10
312
A Fifa játék szerelmesei már számtalanszor elgondolkodtak a kérdésen, habár eddig érdemi információt nem tudtunk meg a témával kapcsolatban. Egészen eddig...

Forrás:youtube

Állandó vita megy a futballisták és az EA között azon, hogy milyen értékek jelennek meg egy-egy játékos értékelésénél az aktuális FIFA-epizódban. Legtöbbször persze, keveslik a pontokat a játékosok.

Gondolhatjuk, hogy őrületesen nagy és aprólékos munka folyhat a háttérben, hogy immáron a 18 ezer focista képességeit minél pontosabban meghatározzák, habár a szervezés szálai egy ember kezében összpontosulnak, mégpedig Michael Mueller-Moehringében.

Mueller-Moehring az ESPN FC-nek adott interjújában elmondta:  "Az elején saccolunk egy kicsit az értékek megállapításakor egészen addig, míg az egyik munkatársunk meg nem nézi élőben, hogy mire képes az adott futballista. A csapat 9000 emberből áll, köztük rengeteg profi játékosmegfigyelővel, illetőleg a klubok éves bérlettel rendelkező szurkolóival." - tájékoztat a szakember.

Jelenleg nincs olyan statisztikai szolgáltató, amely képes lenne ilyen részletességgel szállítani az információt, ezért szükséges így felépíteni a rendszert és a dolgozóknak összeállítani az adatbázist! - tette hozzá Mueller-Moehring.

A megfigyelők által készített leírásokat nem vehetjük készpénznek, vagyis ha egy csapatban a statisztika alapján kikereshető az, hogy ki passzol a legtöbbet, az még nem azt jelenti, hogy ő a legügyesebb adogató futballista. Főként igaz ez bizonyos stílusban játszó együtteseknél. Gondoljunk csak a Guardiola által irányított klubokra... Nagy valószínűséggel több átadást végeznek el egy-egy mérkőzésen és minden bizonnyal többsége sikeres is lesz. Ez, azonban még nem bizonyítja azt, hogy valaki hiba nélkül képes a labdát a célba juttatni. Ezért nem lehet támaszkodni az adatbázisokra, a megfigyelők személyes beszámolója is szükséges a játékosokról.

Az adatok bekerülnek az EA központjába, ahol 300 szerkesztő 300 csapat- és 35 egyéni képesség csoportba kategorizálják őket. Ezt követően az adatokat személyes beszámolókkal és és más ügynökségektől származó adatokkal összevetik. Ezeket egy algoritmus alakítja át a végső értékekké, de tovább finomítanak rajta a fejlesztők. Példának Mueller-Moehring, a Bayern München kiválóságát, Thomas Müllert hozta fel, aki ugyan sem cselezésben, sem passzolásban, sem pedig labdakezelésben nem túl kiemelkedő, így a gép által adott végső értéke túlságosan alacsony lenne, ezért manuálisan javítani kell rajta, hiszen a valóságban csapata egyik legjobbja.

Az értékek attól is függnek, hogy a játékosok melyik klubokban játszanak. Nyilván egy alacsonyabb bajnokságban gyengébb futballistákkal lehet találkozni, mint az élvonalban szereplőkében. Ebben az esetben egyik nagynevű játékossal sem kivételeznek.  Ha Messi eligazolna az ír bajnokságba, visszavennének az értékeiből, mivel akkor már nem a legmagasabb szinten játszana." - árulta el Mueller-Moehring.

A gyakorlatban persze minden kifog derülni, azaz szeptember 29-én, mikor a FIFA 17 megjelenik PC-re, Xbox 360, Xbox One, PS3 és PS4 konzolokra.


Forrás:IGN

Hozzászólások