Keresés
-18O
Győr
2021.02.27., szombat (Ákos, Bátor)
  • Főoldal
  • Kultúra
  • Filmklub a Rómerben: a bizonyíték, hogy létezik élet a multiplexen túl is

Filmklub a Rómerben: a bizonyíték, hogy létezik élet a multiplexen túl is

Gyurina Zsolt- 2017.06.06. 09:34
4146
A kínálat: európai filmek, amerikai filmek, régi és friss filmek, klasszikusok - jó filmek. Pongrácz Balázzsal, a vetítések szervezőjével beszélgetett az OFF média.
Na most mi a helyzet a mozival? Győrben ugyanaz, mint országosan. Vagy majdnem ugyanaz.

A mozizás ma is az egyik legnépszerűbb szórakozási forma, de kiváltságosságról, mint anno, évtizedeken át, már szó sincs. A rendszerváltás után országszerte sorra zártak be a mozik, illetve húzódtak be a városok központi részeibe. Egykor a szovjet filmek dömpingjét élhettük meg, ma az amerikai filmek kizárólagosságát szenvedhetjük.

Győrben is szépen lassan elporladt a színes kínálat. Nincs már Rába mozi, vagy Lloyd, Hrabal.  És máris elérkeztünk cikkünk témájához, a művészmozihoz. Illetve... Ezt a szót ki ne ejtsük a szánkon. Hogy miért? Arról később még írunk.

A cikk írója azon kevesek közé tartozik, akik rendszeres látogatói voltak a Hrabal mozinak, annak két termének, nagyszerű vetítéseinek. Soha nem kellett attól tartani, hogy nem kapni jegyet, a telt ház ismeretlen fogalom volt, vetítésenként bizony csak pár ember ült be a nézőtérre. Aki beült, ezt élvezte - azt már kevésbé, hogy 2011 őszén a Hrabal végleg bezárt: a fenti sorok után talán nem volt meglepetés. A mozi nem volt rentábilis. Ezzel együtt sokakat felháborított, hogy egy megyei jogú nagyvárosban nem lelni egy, azaz 1 db (!) művészmozit sem.

Ez a kínos helyzet változott meg azzal, hogy a Rómer Házban elkezdődtek a filmklubos  vetítések. A - nevezzük így - programsorozat hátterében egy ember áll: Pongrácz Balázs. Neki köszönhető, hogy ma Győrben az is beülhet egy filmre, aki megdöbbentően egysíkúnak találja a multiplexet kínálatát. Stílszerűen a Rómer kerthelyiségében beszélgettünk.

Forrás:szami | RAW Agency
Pongrácz Balázs: Nekem ez, a filmvetítések megszervezése a hobbim. Az egész két éve, 2015-ben kezdődött. Megnéztük, hogy van-e egy ilyen jellemű mozis programra igény, szerencsére volt, hát folytattuk. Pálfi György filmjével, a Szabadesés bemutatásával debütáltunk, elhívtuk a rendezőt, volt közönségtalálkozó, szerették az emberek. Azóta havonta tíz-tizenkét filmet vetítünk le a Rómer Házban.

OFF média: Tehát újra van Győrben art mozi.

Pongrácz Balázs: Vigyáznék ezzel a kifejezéssel. Úgy vettem észre, hogy sokan idegenkednek tőle. Aki a Plaza mozijához szokott, vagy ismeretlen számára ez a világ, sokszor azt hiszi, hogy az art moziban olyan művészfilmeket vetítenek, amelyek nehezen emészthetők, furcsák, "művészieskedők". Ezért inkább azt szoktam mondani, hogy nálunk a pesti körúti mozik kínálata köszön vissza.

Forrás:szami | RAW Agency
OFF média: Fenntartható a Rómer mozija hosszú távon is? Vékony jégen járnék, ha a Hrabal bukásának okait kezdeném boncolgatni; maradjunk annyiban, aki odajárt, élvezte a magányt, a személyességet, de ettől még az üzleti vállalkozásként nem működött.

Pongrácz Balázs: Mások vagyunk, másként szerveződünk. A Hrabal art mozi volt, támogatást kapott, a jogszabályok meghatározták a működését. A Rómer mozija szabadabban körülmények között létezhet. Nem mindennap vannak vetítések, így máris koncentráltabb a közönség. Győr is előnyére változott, nagyobb a kulturális pezsgés, nagyobb az igény arra, színvonalas filmeket mutassunk be. Igyekszem olyan filmeket berakni a programba, amelyekről azt sejtem,  hogy sikeres lehet. Többször volt már, hogy telt házzal mentünk, és megszűntek az egy-két emberes vetítések. A Rómer Ház amúgy a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum fenntartásában működik és koncertek, alternatív színházi előadások is mennek a mozi mellett.

Forrás:szami | RAW Agency
OFF média: Egy filmet hányszor látni?

Pongrácz Balázs: Erről a közönség dönt. Egy vetítést sok film megérdemel. Ha egy filmre sokan kíváncsiak, többször szerepel a programban.

OFF média: Mi volt az eddigi legnagyobb siker?

Pongrácz Balázs: A Lovasíjász, de annak a filmnek a vetítéseire egy speciális kör ült be. Ezen túl Enyedi Ildikó filmjét, a Testről és Lélekről nemzetközi szinten is kitüntetett alkotását nevezném meg. Most például az olasz vígjáték, a Teljesen idegenek az egyik legnagyobb siker.

Forrás:szami | RAW Agency
OFF média: Nem csak az elmúlt években készült filmek láthatók.

Pongrácz Balázs: Igen, ez is tudatos. Bemutatunk klasszikusokat is, mint például mostanában A nagy Lebowskit, vagy korábban a Ponyvaregényt. A nyárra azt tervezzük, hogy Chaplin 1936-os némafilmjét, a Modern Időket tűzzük műsorra, hozzáteszem: élőzenével. Méghozzá itt, ahol ülünk, a Rómer kerthelyiségében, kertmoziként. Jön Till Attila műve, a Tiszta Szívvel is.

OFF média: Tehát a kínálat...

Pongrácz Balázs: ...Európai filmek, amerikai filmek, régi és friss filmek, jó filmek. Tartunk fesztiválok, fimheteket is. Legutóbb a Friss Hús fesztivál keretében rövidfilmeket mutattunk be, októberben csatlakozunk a Mozinet Filmnapokhoz, amely a Cannes fesztivál legjobb alkotásaiból válogat.

OFF média: Aki még soha nem járt itt, annak mondjuk el: ez nem multiplex, egy terem van.

Pongrácz Balázs: Igen, ez is rendezettebb lett. Egy 80 fős teremben tartjuk a vetítéseket, kényelmes székekkel, jó vetítéstechnikával. Érdemes beülni.

Forrás:szami | RAW Agency
Ehhez már nem érdemes túl sokat hozzátenni. Örülünk, hogy a Rómer filmklubja létezik, örülünk, hogy Győr egy újabb érvet tud felsorakoztatni, ha azzal vádolják: "csak" egy iparváros, amelynek fejlődésével a kulturális kínálat növekedése bizony csak kapkodva képes lépést tartani. Zárszóként pedig egy mondat: aki beül ezekre a vetítésekre, annak, ellentétben a multiplexben megszokottal, a filmek előtt nem kell még végigszenvednie egy 20 perces, önajnározó és hangos reklámblokkot...

Hozzászólások