Keresés
12O
Győr
2017.11.22., szerda (Cecília)

Győr bombázása: Hetvenkét éve szólaltak meg a szirénák

Erdélyi József Attila- 2016.09.20. 13:43
2752
Légiriadót jeleztek a szirénák 1944. szeptember 20-án délelőtt. Győrt megtámadták!

Forrás:fortepan

12:12-kor:


Légiriadóra figyelmeztettek a szirénák Győrben. Az angolszász erők Sümegen át Pápa felé vették az irányt. A következő cél: Győr.

Az óvóhelyek zsúfolásig vannak, de akadnak olyanok, akik az árkádok alatt vagy a szabadban próbálták átvészelni a támadást.

Forrás:Kovács László jegyzete

12:52-kor

Tizennyolc percen keresztül gyújtóbombák és rombolóbombák ezrei hullottak a városra. Hetven ellenséges gép érkezett délről észak felé, melyeknek legfőbb célja a teherpályaudvar. A bombák hatótávolsága, azonban kiterjedt a CARDO bútorgyártól a Baross útig, a Győri Hengermalomtól (ma a Malom liget) a Csatorna utcáig (ma Türr István utca). A becsapódások által keletkezett por és füst, lassan beborítja az egész várost. A helyi és a mosonmagyaróvári tűzoltók a szolgálatra rendelt emberekkel karöltve menthetik a menthetőt.

13:59-kor

A riadó befejeztével az emberek előmerészkednek az óvóhelyekről. Romok, sebesültek és halottak mindenfelé. A bombázásban 82 ház teljesen leégett, 39 súlyosan megrongálódott a tűzben. Az anyagi kárt 134 millió pengőre becsülték, azonban az emberi veszteségek megfizethetetlenek: 152 család, mintegy 400 ember vált hajléktalanná.

A győriek sietve érkeznek a helyszínekre és egy emberként segítenek az oltásban. A karmelita apácák és papok mindent félredobva futnak, hogy segítsék a többi ember munkáját. Az első perctől kezdve a bombázás helyszínén segített Dr. Kászonyi Richárd (főispán), Koller Jenő (polgármester) és dr. Valló István (helyettes polgármester) is. Pannonhalmáról Pfannl Jenő ezredes és tisztjei 80 katonával érkeznek gépkocsikon.

Ez volt a negyedik támadás Győr ellen.
2 halottat és 9 sebesültet hagyva maga után.

Forrás:Kovács László jegyzete
A cikk Kovács László jegyzete alapján készült el!


Hozzászólások