Keresés
-18O
Győr
2020.07.13., hétfő (Jenő)

Hogyan készül a rézkarc?

Offmedia- 2016.02.25. 14:55
1407
Kis Péter győri grafikus videójából minden kiderül!

Kis Péter grafikusművész

Manapság sajnos nagyon kevesen foglakoznak rézkarcolással. Pedig nem volt ez mindig így! Az egyik, ha nem a legbonyolultabb grafikai eljárás több száz éves múltra tekint vissza. Dürer, Rembrandt és Goya "csak" pár név,- hogy a legnagyobb grafikus-festőket említsük, - akik tökéletesre fejlesztették a rézkarcolás technikáját. Magyarországon pedig a '60-'70-es években élte a fénykorát. Ekkor alkottak olyan híres művészek, mint Szabó Vladimir, Würtz Ádám, Almássy Aladár, Hincz Gyula, Kass János, Reick Károly és Kondor Béla sok más, igen tehetséges grafikus mellett. Sőt, a két háború között és a negyvenes években olyan magyar festő zsenik is készít(T)ettek karcokat, mint Csók István, Glatz Oszkár, Szőnyi István vagy Rudnay Gyula.

A fa alatt...
Forrás:kispeter.hu

Napjainkban háttérbe szorult ez a kimondottan finom grafikai eljárás. Ennek egyik oka, hogy a rézkarc készítésze nem csupán egy lemezre való rajzolás, hanem sokkal bonyolultabb dolog annál. Rendkívüli felkészültséggel, tapasztalattal rendelkező mesterember az, aki az összes munkafolyamatot ismeri. Ilyen személy a Győrben élő és alkotó Kis Péter grafikusművész. Igazi kuriózum "szakmájában", hiszen mielőtt rézkarcolásra adta a fejét (és a kezét), éveken keresztül rézkarcnyomdászként dolgozott Budapesten. Ezt azért fontos kiemelni, mert miközben kitanulta a sokszorosítás mesterségét, a fentebb már említett művészek közül sokkal került napi kapcsolatba, abból a prózai okból kifolyólag, hogy a tökéletes lap elkészítéséhez szakavatott nyomdászok segítségére volt szükségük. Ezen találkozások során Kis Péter nem csak több ezer nyomatott készített el, hanem ő maga is sokat tanult ezektől a legendás grafikusoktól. Eközben folyamatosan képezte magát, felvették a Képzőművészeti Főiskola esti előkészítőjére. Később tagja lett a Rézkarcoló Művészek Alkotó Közösségének, mint rézkarcnyomdász. 1987-ben elvégezte a Magyar Képzőművészeti Főiskola sokszorosító grafika szakát, és egyidejűleg középiskolai tanári diplomát is szerzett.

A léghajós
Forrás:kispeter.hu

Ezen kiragadott életrajzi adatokból is kitűnik, hogy a győri művész igazi ismerője a rézkarcolásnak. És, ha látták már a képeit, rendkívül részletes, lírai hangvételű nyomatai azonnal magával ragadják az embert. Gyönyörű, színes világ tárulkozik elénk, amiben néhanapján könnyen elveszik a halandó, oly aprólékos és részletgazdag. Most, egy a napokban feltöltött videóban, - melyet "családi vállalkozásban" Lilla lányával forgattak -, beavat minket a művész abba, hogyan készül egy rézkarc. Vagyis, hogy Ő miként készíti el, hiszen, ahogy a dalszöveg is mondja, mindenki másképp csinálja. A filmben minden részletre kiterjedően mutatja be a munkafolyamatokat, a rézlemez és a papír előkészítéstől egészen a nyomtatásig bezárólag. Megtudhatjuk, milyen rézkarcgéppel dolgozik, melyeket nem mellékesen maga a művész épített meg. Csak úgy, mint tizennégy másikat korábban. Sok-sok fontos információ, apró trükk hangzik el a videóban, mely nagyszerűen szemlélteti is, a komoly precizitást igénylő mozzanatokat. A filmben, nagy örömünkre, három nyomat is elkészül a szemünk előtt!

A győri művész nem csak grafikákat készít, hanem fest, érmészik, festményeket és képkereteket restaurál, továbbá keretez is galériája részére, ami a történelmi belvárosban található.

Hátakt
Forrás:kispeter.hu

Elmúlás
Forrás:kispeter.hu

Kis Péter korábban, és mostanság is tanít. Igaz, ma már nem iskolai szinten, hanem csak a maga és tanítványai örömére. Több diákja is sikeresen felvételizett a "Képzőbe", ami komoly fegyvertény, mind diáknak, mind tanárnak. Elmondása szerint azért is készült el a film, hogy segítsen azoknak, akik a rézkarcolással szeretnének foglakozni és, hogy a laikusok is közelebb kerüljenek, ehhez a csodálatos grafikai eljáráshoz. E tekintetben úttörő szerepet vállalva.

Íme a film:

Hozzászólások