Keresés
-18O
Győr
2019.10.18., péntek (Lukács)
  • Főoldal
  • Kultúra
  • „Hórukk!” – majd a tömeg együtt tépte le a csillagot a győri obeliszkről

„Hórukk!” – majd a tömeg együtt tépte le a csillagot a győri obeliszkről

Offmedia- 2016.10.23. 11:40
1515
Egy diák beszámolója az 1956-os győri eseményekről.

A magyarok számára, természetesen nem jelent újdonságot az ’56-os események felelevenítése, hiszen a kultúránk, történelmünk részévé váltak a felejthetetlen októberi események…

A forradalom kirobbanása, mint tudjuk a fővárosban kezdődött, de a következő napokban a vidéki nagyvárosokat is elérte a szabadság szele. Október 25-én Győrben, a tömeg a pesti felkelés mintájára itt is követelték a kommunista rendszer felszámolását. A városban több helyen is voltak fontos állomások, ilyen volt: a Frigyes laktanya, Bisinger sétány, börtön és az ÁVH Központ.

Az élményeiről Gál Sándor mesélt nekünk, aki diákfejjel, testközelből élte át a városban történt eseményeket.

A randevú elmaradt, a tömeg az utcára vonult

Gál Sándor és felesége a Révai Gimnáziumba jártak, onnan ismerik egymást. Október 25-re egy randevút beszéltek meg, azonban a találkozó elmaradt a forradalom kitörése miatt.

Tanítás után a kollégium felé vette az irányt Sanyi bácsi egy társával, de már akkor tudták, hogy a szállingózó tömeg valamire készül. Miután megérkeztek a Révai Gimnázium Kollégiumába – Káptalan domb -, Sanyi bácsi az előzetesen lebeszélt randevúra sietett az obeliszkhez, ami a ma ismert „virágóra” helyén állt. A tömeg akkor már oly annyira megsokasodott, hogy az egész Baross út, a kommunista rendszer ellen tüntetőkkel volt tele, melyet főként gyári munkások alkottak. Hozzájuk folyamatosan csatlakoztak még emberek…

Gál Sándor otthonában mesélt nekünk az '56-os győri eseményekről. A háttérben látható Székely zászló jelképezi erdélyi gyökereit.

A Városháza csillagát a lyukas közepű zászlóra cserélték

A Belvárost ellepte a tüntetők sokasága. Legtöbben a Városháza elé siettek – köztük Sanyi bácsi is -, ahol a tömeg együtt, elszavalta a Himnuszt. A résztvevő emberek közül többen, bementek a Városháza épületébe, majd néhány perc múlva a tüntetők megjelentek az erkélynél, ahol a rendszer jelképét, a csillagot ledöntötték az épületről. A jelkép a földre zuhant és több részre esett szét. A győriek a hosszú évek alatt szerzett szenvedésüket töltötték ki a csillagon, többen rugdalták és köpködték a kommunista jelképet.

Az utcákon nem a megszokott kommunista indulókat lehetett hallani, hanem valami teljesen mást, valami igazán Magyart…

„Hórukk!” – majd a tömeg együtt tépte le a csillagot a győri obeliszkről

Habár, hatvan év távlatából nem lehet könnyű mesélni pontosan az eseményekről, vannak olyan történések, melyek teljesen az emlékezetébe vésődtek Sanyi bácsinak. Ilyen volt az is, mikor a tömeg, a mai köznyelven ismert virágórához ment, amely helyén akkor, egy hatalmas obeliszk állt egy fém csillaggal a tetején. A tömeg már nem bírta elviselni ezt a látványt…

A tömegből előkerült több létra is, hiszen az obeliszk tetején már nem maradhatott az ötágú. A létrán felmászott emberek, egy kötelet akasztottak a csillagra, melynek végét egy teherautóra kötöttek. Gázt adtak, így próbálták meg a bebetonozott csillagot kitépni az obeliszk tetejéről. Sikertelenül. Többszöri próbálkozás sem volt elég a masszívan épített jelkép eltüntetésére, ezért a tömeg úgy döntött, hogy saját erejéből fogja kiszakítani a vasból készült jelképet.

„Hórukk!” –hangzott el egyszerre, miközben a tömeg a köteleket markolta. Ismét megpróbálták, de a csillag nem mozdult el a helyéről. A tömeg nem tágított, mindenképp elakarták tüntetni az obeliszk tetejéről a csillagot. Az emberek minden erejüket összeszedve újra megmarkolták a kommunista jelképre erősített kötelet, majd meghúzták… Az ötágú csillag nem bírta tovább, kiszakadt a helyéről. A tömeg éljenezve adta az ország tudtára: Győrben is betelt a pohár!

Az obeliszk körül egy ember kitűnt a tömegből, aki később a győri események mártírhalált halt hőse is lett: Tihanyi Árpád. Az összegyűltek egy emberként szavalták el együtt Tihanyival a Nemzeti Dalt…(A visszaemlékezést az 1938-as születésű győri Gál Sándortól kaptuk. Mivel az eseményeket 60 év távlatából elevenítette fel, így a szövegben, a történésekkel kapcsolatban lehetnek időbeli eltérések. A beszámolóban olvasottakon kívül, természetesen történtek még rendkívül fontos események a városban, ezekről bővebben itt olvashatsz!)

Hozzászólások