Keresés
-18O
Győr
2021.01.20., szerda (Fábián, Sebestyén)

Interjú a Design Hét Győr megálmodójával

Offmedia- 2017.10.14. 14:13
3189
Sopron és Pécs után a vidéki városok közöl immáron Győrben is találkozhatnak kortárs designerek munkáival az érdeklődők. A Design Hét Győr megálmodójával, Nagy Zsuzsa építésszel beszélgettünk.

Foto: Szalai Anna | RAW Agency

Első alkalommal került megrendezésre a Design Hét Győrben. Honnan jött az ötlet, hogy a vizek városában is legyen egy ilyen kulturális esemény?

Régi vágyam volt csatlakozni a Design Hét kulturális fesztiválhoz, ez a gondolat pontosan 2014-ben fogalmazódott meg bennem, amikor egy kerekasztal beszélgetésen vettem részt Kapolcson és találkoztam Osvárt Judittal, a Design Hét Budapest projektfelelősével, abban az évben csatlakozott Pécs és Sopron hozzájuk és nagyon tetszett, hogy a Design Hét rendezvénysorozat vidéki városokra is kiterjed!

Mi a fő koncepciója/mondandója a kiállításnak?

A Design Hét Győrnek ismeretterjesztő szerepe van, A design kiállítás, győri és Győr környéki designereket, illetve munkáikat mutatja be, valamint szakmai előadások és design túrák szerepelnek még az idei repertoárban, mindez azzal a céllal, hogy a design széles szegmensét bemutassa! A Design Hét Budapestnek nagyon magas nívója van és a Design Hét Győr esetében is ezt a színvonalat képviseljük, mind a kiállított tárgyak, mind pedig a partner rendezvények esetében.

Foto: szami | RAW Agency

Mi alapján lettek kiválasztva a kiállítók?

A Design Hét Győr kiállítás Győrben élő és alkotó művészeket kutat fel és mutat be, építészként és a ma már öt éves Minima design bolt tulajdonosaként több mint 30 designerrel vagyok napi kapcsolatban, az ország számos részéről. Az első évben a számomra ismert alkotókat kerestem fel, illetve rajtuk keresztül jutottam el még néhányukhoz. A cél az volt, hogy a minőségre koncentrálva, gondosan megtervezett és igényesen kialakított termékeket, terveket mutassunk be a győri közönség számára. Nagy öröm számomra, hogy az idei évet 12 különleges designerrel kezdtük meg, akik a a design számos területét ölelik fel az ékszertetvezőtől a bútor designeren át a járműtervezőig. Az idei kiállítóik: Kodolányi Gábor, designer Hefter Bruno, üvegművész Mile-Tóth Judit ékszertervező, Farkas-Pap Éva, szobrász Balogh Petra, divattervező Jakus Tamás, formatervező Csermák Zsuzska, grafikus Meixner Etelka, Szilikát tervezőművész, meghívott alkotó Nagy Sarolta, ékszertervező Farkas Vajk, üvegművész Gyebnár Hajnalka, textiltervező Fehér József, designer www.designhetgyor.hu Az első év hivatalos süteményét, az „ehető vaskakast” Kern Orsi cukrász készítette, a Habcsók cukrászda tulajdonosa, mely a Minima vaskakas kicsinyített mása.

Foto: szami | RAW Agency

Mennyire tartod inspiráló környezetnek Győrt?

Nagyigmándi vagyok, de már ide tartozom, itt élek egyetemista korom óta, családot is itt alapítottam, itt élnek a barátaim és itt van a vállalkozásom. Győr az otthonom és szeretnék tenni érte! Ebből az elhatározásból, a tenni akarásból született 2013 őszén a Terasz Csoport Egyesület, melyet építész és mérnök barátainkkal alapítottunk. Első sorban az ötleteinkkel, tudásunkkal szeretnénk apró változásokat elérni az életminőség javítását megcélozva. A Design Hét Győr ötletét is a Terasz Csoporton belül valósítottam meg, ebben nagy segítségemre volt a kiállító művészek tapasztalata és lelkesedése, valamint a kollégáim támogatása.

Mennyire volt zökkenőmentes a szervezés / támogatók találása?

Óriási munka egy ilyen fesztivált összerakni és beindítani, nehezíti még a dolgot, hogy az első évben egyszerre kell alkotókat felkutatni, helyet találni és támogatókat keresni, ezt úgy tudnám jellemezni mint egy épület tervét, már fejben össze állt minden kis részlet, de a környezeted számára csak akkor lesz látható, ha megépíted! Az idei év fő támogatója a Leier Hungária Kft., anyagilag támogatott még a Győr-Moson-Sopron Megyei Építész Kamara , valamint a Győr-Moson-Sopron Megyei kereskedelmi és Ipar Kamara, mindhármuknak szeretném megköszönni, hogy bíztak bennem és segítettek elindítani a Design Hét Győr kulturális fesztivált!

Mik a tapasztalatok? Hogyan sikerült a rendezvény? Milyen visszajelzéseket kaptál?

Boldog vagyok, mert az érdeklődés óriási! Az első Design Hét Győr nyitóünnepségén több mint 250 ember volt jelen, ami a várakozásainkat jóval felül múlta. A design kiállítást eddig 460 ember látta, a „Láthatatlan belváros” design túráinkon pedig a többszörös túljelentkezésnek köszönhetően, kibővített létszámmal összesen 115 ember vesz részt. A kiállítás őrzését minden nap egy-egy designerrel együtt végeztük, így alkalmam volt az emberekkel találkozni, beszélgetni, rengeteg pozitív visszajelzést kaptam és sok jó tanácsot, ez ad erőt, hogy érdemes folytatni, fejlődni.

Foto: szami | RAW Agency

Mi a terved a jövőben? Lesz még hasonló kiállítás?

Vannak hiányosságok, ezeken változtatunk a jövőben! A következő Design Hét Győr szervezésének kibővült csapattal kezdek neki, így még szervezettebb és kiforrottabb lesz a program, nagyon sok ötletünk van a jövőt illetően, de ezekről még nem beszélnék, annyit elárulhatok, hogy még színesebb, még érdekesebb lesz a 2018-as Design Hét Győr.

Mi a legfontosabb üzenete a kiállításnak?

Ismerjük meg a környezetünkben alkotó designereket és tervezőket, merjük alkalmazni a profizmusukat.

Hozzászólások