Keresés
-18O
Győr
2020.10.25., vasárnap (Blanka, Bianka)

Két ingyen vetítéssel is készül a Rómer Ház

Offmedia- 2017.01.05. 11:38
749
Január 22-én, a Magyar Kultúra Napja alkalmából három nagyszerű filmmel készül a Rómer Ház.

85 éves a magyar hangosfilm sorozat: A beszélő köntös


magyar történelmi film, 89 perc, 1941
rendező: Radványi Géza
2016.01.22. 17.00, A VETÍTÉS INGYENES!

Az 1600-as években Magyarországot a törökök és labancok fosztogatják. Nem mentes ez alól Kecskemét, a szabad királyi város sem.

Miska, Lestyák szabómester csavaros eszű fia azt javasolja a városi tanácsnak, hogy állandó béget kérjenek Budáról, ezzel óvva meg Kecskemétet a portyázó csapatok zaklatásaitól. A város összeállítja ajándékát, ékszert, kelmét, egy gyönyörű lányt, és Miska elindul Budára. Útközben a fiatal cigánylány beleszeret Miskába, aki fiú ruhában megszökteti. Ezt azért is teheti meg, mert a remélt bégség helyett csak egy díszes köntöst kapnak a város védelmére. Akkor még nem is sejtik, hogy a köntös mekkora kincset ér. Viselője előtt minden igazhitű porba omlik és minden parancsát teljesíti. (A beszélő köntös az első magyar film, amelyben egyes jelenetek színesben láthatók.)


 

Szürke senkik


színes, magyar történelmi film, 64 perc, 2016 (16)
rendező: Kovács István

2016.01.22. 18.30, A VETÍTÉS INGYENES!

Első világháborús történet egy magyar-osztrák-román felderítőcsapatról, amely öngyilkos küldetésben, ellenséges vonalak mögött kísérel meg megsemmisíteni egy korabeli olasz kommunikációs központot.


 

Jutalomjáték


magyarul beszélő, magyar-angol vígjáték, 89 perc, 2016 (12)
rendező: Edelényi János
2016.01.22. 20.00, teljes áru belépő: 900 Ft, diák, nyugdíjas: 700 Ft

Sir Michael Gifford színészlegenda lehetetlen alak: mindenkivel goromba, folyamatosan káromkodik, kiszámíthatatlan, amióta pedig gyógyíthatatlan beteg, még elviselhetetlenebb. Gondozók sorát űzte már el maga mellől, és most újabb áldozata érkezik, az Angliába települt fiatal magyar színésznő, Dorottya. A lány titkon abban reménykedik, hogy Sir Michael a szárnyai alá veszi, tanulhatja tőle a mesterséget, ám az idős színész vele is nyers és bárdolatlan. Amikor azonban kiderül, hogy Dorottyának van humorérzéke, ráadásul nagy rajongója Shakespeare-nek, kapcsolatuk egy csapásra megváltozik: Michael megenyhül, egykori önmagát látja a lány törekvésében, Dorottya pedig barátra talál az idős színészben. Sir Michael lánya viszont ráébred, hogy Dorottyát milyen szándékok vezérelték a házba, és gondolkodás nélkül felmond a lánynak. Sir Michael ettől teljesen összeomlik, kórházba kerül, és immár önmagának kénytelen feltenni a kérdést: "Lenni vagy lenni?" 

Hozzászólások