Keresés
-18O
Győr
2020.12.03., csütörtök (Ferenc, Olívia)

Még karácsony előtt megérkezik a Jam Balaya negyedik albuma

Offmedia- 2016.12.21. 14:03
10725
A győri rapcsapat legújabb albumát még az év vége előtt hallhatjuk!

Rambo (b), Marabé (k), Ketioz (j)
Forrás:Instagram

A hazai rap élet kikerülhetetlen formációja a győri Jam Balaya, akik 2006-os alakulásuk óta most a negyedik, önálló albumukkal rukkolnak elő. A Jamba számtalannyi fellépésen van túl az elmúlt években, amit a nyers, poénos, de mégis elgondolkodtató dalainak köszönhet. A hármas formáció nem csak saját lemezeiken, hanem rengeteg magyar előadó kiadványain is szerepel.

A 2017-es év előtt bemutatkozó Emberundor című lemez kapcsán beszélgettünk Ketiozzal és Rambóval, akik ketten tartják a frontot itthon, ugyanis a harmadik tag Marabé, már jó pár éve külföldön él.

{instagram}BNFlLVYDrld{/instagram}
Az elmúlt hetekben már szivárogtak ki infók az új lemezzel kapcsolatban, de konkrétumokat még nem lehetett hallani. Az, hogy miért van elegük a srácoknak az emberekből és, hogy hogyan működik a csapat két személlyel, ezt elmondják ők maguk:
Általában a Jamba albumok között egy vagy két, maximum három év szokott eltelni, amibe egy Vicc Beatz mixtape is beleékelődik. Az utolsó lemezetek a „Farkaskutyaszar” 2012-ben jött ki… Miért törött meg a séma?

Ketioz: Mert fogalmunk sem volt róla, hogy van ez a séma! :D Minden lemezt akkor készítünk el, amikor úgy érezzük itt az ideje!


Rambo:
A séma amit ti felfedeztetek nekem nem tűnt fel eddig! Akkor állunk neki új lemeznek, ha úgy érezzük, szeretnénk új lemezt!Albumok:
Jam Balaya - Egy élmény volt  - 2006
Dj Arre - Vicc Beatz Mixtape  - 2008
Jam balaya - Kapcsolódj ki!  - 2010
Dj Fegz  - Vicc Beatz Mixtape 2. - 2011
Jam Balaya - Farkaskutyaszar - 2012
Dj Fegz - Vicc Beatz Mixtape 3. - 2014
Jam balaya - Emberundor - 2016Világos! A vadiúj album címe: Emberundor. Elegetek van az emberekből?

Ketioz: Ezt fejtegethetném rengeteg soron keresztül, de a lemezen mindenki meghallja, aki szeretné, hogy mennyire elegünk van az emberekből. Sajnos, nagyon sok személyes csalódás ért minket mostanában, amit így tudtunk zene formájában feldolgozni! Konkrét személyek jellemében és magában a világban is egyaránt  csalódtunk, abban, ahogy történnek a dolgok manapság ebben a társadalomban. Lehet, mi vagyunk naívak, de nem bírtuk tovább ezt szó nélkül elviselni!

Rambo: Egyre jobban! Viszont nincs annyi helyem sajnos, hogy ezt ide kifejthessem! A lényeg, hogy nem igazán találjuk már a helyünket a modern emberek között, akiknek már nem azok az értékek amik nekünk!Jam Balaya - Emberundor tracklist:
1. Intro
2. 10
3. Földanya
4. Minden jót
5. Levél
6. Napszemüveg (közr. Violet Starr, Hajnalke)
7. Minek örülsz
8. Ájfon (közr. Kontroll, Dj Fegz)
9. Indi János
10. Az út szélén (közr. Vészk'járat, Linda)
11. Több is veszett Mohácsnál (közr. Vicc Beatz)
12. Soha nem gondoltam volna (közr. Eckü, Day)
13. Emberundor (közr. AKR, El Magico)
14. Outro

Az új lemez borítóját és a számlistát is megmutattátok már a közönségnek. Régen hallottunk női közreműködőket a számaitokban, az Emberundor albumon pedig 3 hölgy is szerepel. Hogy kerültek újra a képbe?

Ketioz: Talán az az oka, hogy külföldön vannak/voltak és nehézkesebb volt velük együtt dolgozni! Nem különösebben gondolkodtunk ezen sem. Linda meg ugye vadiúj közreműködő.

Rambo: A szemetet mindig összefújja a szél! :D Viccen kívül, nem igazán érdekel mi miért történik! Alkalmazkodom a helyzethez és megyek tovább!


Mint tudjuk, a Jam Balaya harmadik tagja Marabé, már régóta külföldön él. Szerepet kapott a mostani lemezen? Nehéz vele összeegyeztetni a felvételeket?

Ketioz: Persze, nélküle nincs Jamba! Teljes értékű társunk! A csapat három tagú volt, most is három tagú és az is lesz!

Rambo: A távolságok ellenére is igyekszünk minél jobban együttműködni! Ez egy egység. Az EGYSÉG, ami hármunkról szól és ez míg világ a világ, bennem így marad!

Balról-jobbra: El Magico - Siska Finuccsi - Phat - Rambo - Linda - Ketioz
Forrás:Facebook

Néhány szösszenetet lehetett már hallani az albumról, ilyen például „Az út szélén” című szám, ami mondhatni, teljesen az állatvédelem témáját járja körbe. Állatvédőknek tartjátok magatokat?

Ketioz: Nem vagyunk extra szélsőséges tüntetni járó állatvédők, de szeretjük az állatokat, és ha lehetőségünk van, segítünk is nekik, úgy ahogy tőlünk telik. Főleg, amióta van ez az "emberundorunk"egyre jobban értékeljük az állatok szeretetét!

Rambo: Sajnos az EMBEREK.... miatt rengeteg élőlény segítségre,megmentésre,törődésre és ellátásra szorul! Nem mondom, hogy állatvédő táblákkal a kezemben üvöltözök az utcán hétvégente, hogy mit hogy kéne,de ha tudok segítek!!


Ha már ennél a számnál tartunk, akkor meg kell említeni, hogy a Vészk’járat is közreműködik a dalban. Mi újság az Egyenlőkkel?


Ketioz: Most Phat szóló albumán csináltunk legutoljára közös zenét. Annyit elárulhatok nem az utolsót!  ;)

Rambo: Természetesen minden rendben e felállással is. Biztos vagyok benne, hogy a jövőben még hallatunk magunkról,én szeretem megvárni míg mindennek el jön a maga ideje!


Phat lemeze nem is olyan régen jött ki, úgy tudom, ez is az Inkubátorban lett felvéve. Sokszor előfordul, hogy egyszerre több projektben szerepeltek? Nem ütik egymást a különböző munkálatok?

Ketioz: Dehogynem! :D Folyamat több szálon mozgok, ami néha áldás, néha átok.

Rambo: Erről inkább a producert kéne kérdezni! :D Az én feladatom, hogy ott legyek amikor kellek, és tegyem a dolgom.

Ugyanazt a Jambát halljuk az Emberundoron, mint mondjuk a Kapcsolódj ki! lemezeteken?

Ketioz: Egyik albumon sem vagyunk ugyanazok, mivel ahogy telik az idő más emberekké válunk, változunk mi is. Ennek az albumnak is teljesen egyedi hangzásvilága lesz, a szokásos Jamba védjegyekkel természetesen.

Rambo: Ugyan az vagyok, aki azon a lemezen is szerepelt, talán kicsit több élet és "szakmai" tapasztalattal. Minden más folyamatosan változik,ez így van rendjén!Ami a lemezt illeti, akinek a Kapcsolódj ki! tetszett szerintem az Emberundor is fog!


Klipek szempontjából nem vagytok túl termékenyek… Mi ennek az oka? Várható az új lemezről klip?

Ketioz: Inkább kevesebbet csinálunk, de minőségit! Sokan nem így vannak ezzel! :) A kérdésedre válaszolva, igen, lesz klip erről a lemezről is!

Rambo: Inkább egyet csináljunk, ami profi munka,mint tízet, ami a magamutogatásról szól! Amúgy sem az a fajta vagyok, ezt meghagyom azoknak,akiknek inkább ez a lényeg!


Végezetül, hol lehet beszerezni a CD-ket és hol lehet veletek találkozni legközelebb?


Jam Balaya: A CD-ket ITT találjátok!
Legközelebbi fellépés: 2017. január 14. Barba Negra -  Budapest

Hozzászólások